Міністерство соцiальної політики України


У Страсбурзі пройшла зустріч національних координаторів і доповідачів регіону ОБСЄ

17 Листопада 2021, 16:47

 

15-16 листопада поточного року у штаб квартирі Ради Європи у Страсбурзі  відбулась зустріч національних координаторів і доповідачів регіону ОБСЄ. Зустріч була організована спеціальним представником і координатором ОБСЄ з метою обміну інформацією та досвідом.

Від Міністерства соціальної політики України участь у зустрічі взяла Якубовська Юлія, державний експерт експертної групи з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та гендерної рівності Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей.

Під час свого виступу представник Міністерства поінформувала учасників про національний механізм підтримки та допомоги особам постраждалим від торгівлі людьми.

Відповідно до  Закону України «Про протидію торгівлі людьми» особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.

Особа, яка звернулася для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право до прийняття рішення про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

 інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;

 медичної, психологічної, правової та іншої допомоги незалежно від місця проживання;

 тимчасового розміщення у закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Іноземець або особа без громадянства, яка звернулася для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території України, крім передбачених частиною другою цієї статті прав, до прийняття рішення про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має також право на безоплатне отримання послуг перекладача та тимчасове перебування в Україні в порядку, встановленому законодавством.

Особі, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми виплачується матеріальна допомога.

Надання допомоги особі, яка постраждала від торгівлі людьми, не залежить від звернення такої особи до правоохоронних органів та її участі у кримінальному процесі та наявності у такої особи документа, що посвідчує особу.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20980.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове