Міністерство соцiальної політики України


До уваги дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій в Україні

17 Листопада 2021, 10:18

 

28 жовтня 2021 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 20.10.2021 № 1084 ,,Про внесення змін до Порядку звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання та ввезення на митну територію України товарів і послуг, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з нимиˮ (далі – постанова), якою визначена, зокрема,  процедура звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання та ввезення на митну територію України товарів і послуг, а також операцій з постачання товарів/послуг на митній території України, визнаних гуманітарною допомогою.

Відповідно до пункту 2 постанови Міністерство соціальної політики надсилає до Державної податкової служби повідомлення з інформацією про гуманітарну допомогу, надану донорами – дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав і представництвами міжнародних організацій в Україні, в період з 1 січня 2016 р. до 1 лютого 2020 р. та з 23 травня 2020 р. до 1 жовтня 2021 р.

З метою подання інформації до Державної податкової служби за період з 1 січня 2016 р. до 1 лютого 2020 р. та з 23 травня 2020 р. до 1 жовтня 2021 р. дипломатичним представництвам, консульським установам іноземних держав і представництвам міжнародних організацій в Україні необхідно звернутись до Міністерства соціальної політики з листом (заявою) в довільній формі, в якому зазначити номер та дату наказу Мінсоцполітики про визнання вантажів (товарів) гуманітарною допомогою (із зазначенням порядкового номеру в наказі).

У разі неможливості надання інформації про номер та дату наказу Мінсоцполітики, в заяві необхідно вказати найменування отримувача гуманітарної допомоги, його код ЄДРПОУ / податковий номер, номер в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, номер та дату заяви про визнання вантажу гуманітарною допомогою та реквізити документів донора, вагу вантажу та перелік товарів, щодо яких подавалось звернення про визнання їх гуманітарною допомогою.

 Пунктом 91 Порядку звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання та ввезення на митну територію України товарів і послуг, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з ними (далі – Порядок), затвердженого постановою, визначено, що для звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання товарів/послуг на митній території України, передбачених для гуманітарної допомоги, наданої в Україні дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав і представництвами міжнародних організацій в Україні згідно із Законом України “Про гуманітарну допомогу”, Міністерство соціальної політики щомісяця надсилає до Державної податкової служби повідомлення про надані донорами – дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав, представництвами міжнародних організацій в Україні товари/послуги, визнані гуманітарною допомогою.

 

Для визнання товарів/послуг гуманітарною допомогою відповідно до Закону України “Про гуманітарну допомогу” дипломатичні представництва, консульські установи іноземних держав, представництва міжнародних організацій в Україні подають до Міністерства соціальної політики документи, визначені Переліком документів, які подаються для визнання вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою, затвердженим наказом Міністерства соціальної політки України від 6 квітня 2017 р. № 573, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 липня 2017 р. за № 833/30701 (зі змінами).

В заяві про визнання вантажів (товарів)/послуг гуманітарною допомогою необхідно зазначати податковий номер донора для подання зазначеної інформації до Державної податкової служби згідно з додатком 4 до Порядку.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20969.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове