Міністерство соцiальної політики України


Народні депутати, представники органів влади та громадськості обговорили проблему торгівлі людьми в Україні

11 Листопада 2021, 09:13

 

 

10 листопада заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Ольга Ревук взяла участь у круглому столі, організованому Комітетом ВРУ з питань правоохоронної діяльності, присвяченого сучасним тенденціям у сфері протидії торгівлі людьми.

Участь у заході взяли народні депутати, представники міністерств і профільних відомств, міжнародних організацій та партнерів, які працюють у цій сфері.

Під час свого виступу Ольга Ревук поінформувала про основні проблеми у протидії торгівлі людьми, які постали перед Урядом України. Зокрема, в період пандемії COVID-19 злочинна діяльність, пов’язана з торгівлею людьми, ще більше активізувалася, через збройний конфлікт на території України з’явилися нові форми експлуатації громадян, перехід країни на онлайн режим роботи, певною мірою ускладнює доступ громадян до соціальних сервісів та послуг, закритість кордонів перешкоджає поверненню наших громадян, які постраждали від торгівлі людьми на території інших країн.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції наголосила на тому, що з метою подолання сучасних викликів та загроз у протидії торгівлі людьми, необхідно мобілізувати широке коло ресурсів нашої держави, налагодити міжвідомчу взаємодію, сприяти розвитку національних механізмів співпраці представників влади та громадянського суспільства, а також розвивати міжнародне співробітництво у цій сфері.

Також учасники круглого столу наголосили на тому, що посилення діяльності правоохоронних органів з розслідування, переслідування та притягнення до відповідальності винних у скоєнні злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, покращення співпраці та взаємодії представників місцевих державних адміністрацій та правоохоронних органів на місцях є найбільш актуальними шляхами вирішення проблеми.
Крім того, під час заходу учасники обговорили законопроекти, ініційовані народними депутатами, зокрема проект Закону України „Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за торгівлю людьми” (реєстр. № 5134), та альтернативний до нього законопроект № 5134-1 „Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права в частині регулювання кримінальної відповідальності за торгівлю людьми”.

Мінсоцполітики підтримує запропоновані законодавчі зміни, зокрема, стосовно посилення кримінальної відповідальності за торгівлю людьми, а також встановлення відповідальності юридичних осіб за такі злочини.

 

Довідково:

За даними ООН, майже кожна країна світу постраждала від торгівлі людьми, і виступила як країна походження, транзиту або призначення для постраждалих осіб. Постраждалі особи з принаймні 127 країн експлуатувались у 137 державах світу.

В Європі понад 140 000 жертв потрапляють у ситуації насильства та сексуальної експлуатації, кожен сьомий секс-працівник в регіоні, імовірно, потрапив у рабство для заняття проституцією через торгівлю людьми. З 2012 року статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, встановлено 1057 особам. Проте, за оціночними даними Представництва МОМ в Україні за час незалежності 260 тис. українців постраждали від торгівлі людьми, тобто майже 9 тис. громадян на рік.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20947.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове