Міністерство соцiальної політики України


Консолідація зусиль правоохоронних та інших державних органів – запорука ефективної протидії торгівлі людьми

26 Жовтня 2021, 17:39

 

 

Сьогодні Міністр соціальної політики Марина Лазебна взяла участь у нараді під головуванням Генерального прокурора України Ірини Венедіктової з питань протидії кримінальним правопорушенням, у тому числі торгівлі людьми, яка відбулася за участю керівників правоохоронних та інших державних органів, а також міжнародних та громадських організацій.

Під час свого виступу Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що з 2012 по 2019 роки Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 874 особам.

Втім, незважаючи на те, що постійно зростають виплати потерпілим, розширюється комплекс соціальних послуг для цих осіб відповідно до їх потреб, з січня 2020 року працює телефонна «гаряча лінія» 1547 для звернень постраждалих від торгівлі людьми, кількість осіб, які звертаються по допомогу, зменшується.

Міністр зауважила, що показники цього року втричі менші ніж у 2020 році, і майже в п’ять разів менше ніж ті, що були в 2019 та 2018 роках.

«Безумовно, не можна виключати вплив пандемії, хоча, я вважаю, що ковід тільки підсвітив нашу головну проблему – це недостатня діяльність і комунікація органів влади із виявлення постраждалих і надання їм допомоги», - сказала Марина Лазебна.

Мінсоцполітики у якості Національного координатора було проаналізовано і здійснено моніторинг ефективності заходів, спрямованих на протидію торгівлі людьми.

Також було взято до уваги усі загрози та виклики, спричинені пандемією COVID-19, коли злочинна діяльність, пов’язана з торгівлею людьми, ще більше активізувалася.

Як результат, у співпраці з іншими заінтересованими ЦОВВ, було напрацьовано Концепцію Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року, яка схвалена Урядом 14 липня 2021 року.

Наразі йде підготовка проекту відповідної Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року.

«У проекті майбутньої програми ми плануємо передбачити конкретні завдання і заходи, які будуть спрямовані на подолання сучасних викликів у сфері протидії торгівлі людьми, а також виконання рекомендацій міжнародних організацій, наданих Уряду України.

Зокрема, нашими пріоритетами будуть:

1. Збільшення державного фінансування заходів з протидії торгівлі людьми, передусім - на рівні місцевих громад.

2. Розширення навчальних заходів для посадовців з питань виявлення потерпілих.

3. Розширення доступу потерпілих до правової допомоги.

4. Виявлення та офіційне підтвердження статусу потерпілих у більшій кількості випадків, а також внесення змін до процедури надання статусу потерпілого», - зазначила Міністр.

За результатами наради були узгоджені завдання для усіх учасників, спрямовані на покращення ситуації щодо протидії торгівлі людьми.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20865.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове