Міністерство соцiальної політики України


Надання соціальних послуг поповнює бюджет громади: досвід Білозірської ТГ Черкаської області

26 Жовтня 2021, 17:38

 

Завдяки грамотному впровадженню послуги «догляд вдома» у Білозірській територіальній громаді люди похилого віку та з інвалідністю живуть вдома, а не у спеціалізованих закладах.

За словами директора Центру надання соціальних послуг (ЦНСП) Білозірської сільської ради Ірини Віри, коли колектив розпочав свою роботу в 2016 році, працівники вирішили спочатку перевірити родинні зв’язки тих людей, кому надавалася послуга догляду вдома. Таких було понад сто п'ятдесят осіб.

«Виявилося, що у багатьох одиноких, яких за станом здоров’я потрібно було б направляти в інтернатні заклади, є близькі родичі, – розповідає Ірина Віра. – У більшості родичів прокидалася совість, і вони забирали рідних до себе під щоденний нагляд. Хтось – на інший куток села, хтось – в інший район, а хтось – і за кордон».

Наразі ЦНСП Білозірської ТГ надає послугу догляду вдома 82 стареньким. Це люди похилого віку та люди з інвалідністю, якими опікуються сім соціальних працівників. Соціальні працівники купують і доставляють їм ліки, продукти харчування та інші товари, допомагають в оплаті комунальних послуг, у приготуванні їжі, прибиранні помешкань тощо.

Згідно із новим законодавством, ЦНСП надає безоплатні соціальні послуги людям з інвалідністю першої групи, навіть тим, у кого є діти, якщо загальна сума їх середньомісячного сукупного доходу не перевищує двох прожиткових мінімумів. Для категорій громадян, які отримують щомісячний дохід від 2-х до 4-х прожиткових мінімумів, запроваджено диференційований тариф: 75 відсотків від суми послуги.

Міністерство соціальної політики України удосконалює нормативно-правову базу щодо надання соціальної допомоги та соціальних послуг у територіальних громадах. Адже допомога громадам у створенні і розвитку соціальної інфраструктури в умовах децентралізації – один з пріоритетних напрямків проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується Мінсоцполітики за підтримки Світового банку.

У Білозірській ТГ лише 6 людей повністю сплачують за послугу догляду вдома, ще 9 – платять 75 відсотків, а решта – не платять нічого.

З початку року завдяки платним соціальним послугам бюджет громади отримав близько 9,5 тисяч гривень. Ці кошти, як і передбачено законодавством, ідуть на поліпшення умов праці соціальних працівників. Для них у Білозір’ї закупили велосипеди, сезонне взуття (для міжсезоння й зими), медичні маски, антисептики, дощовики, екологічні сумки для перевезення продуктів.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20864.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове