Міністерство соцiальної політики України


Впровадження ЄІССС: як працює нова система призначення соціальної допомоги в пілотних регіонах

20 Жовтня 2021, 12:02

 

Гребінківська громада, що на Київщині, одна з учасників пілотного проекту впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС), яка дозволяє людині швидко і зручно отримати державну допомогу без додаткових перевірок і довідок з різних державних органів.

За словами начальника Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу) Гребінківської громади Наталії Збаращенко, за отриманням послуг до їхнього ЦНАПу можуть звернутися не лише мешканці Гребінківської ТГ, а й сусідніх громад.

Мешканка Гребінківскої громади Ангеліна Суліменко розповідає, що раніше через закінчення строку дійсності однієї довідки доводилося знову подавати всі необхідні документи у паперовому вигляді. “Тепер за електронним записом, без черг і паперів я можу прийти на прийом і швидко та зручно подати документи”, - ділиться Ангеліна Суліменко позитивними враженнями від відвідування фахівця із соціального захисту у ЦНАПі Гребінківської громади.

Послуги в електронній формі – не  лише зручність для громадянина та працівника соціальної сфери у роботі з документами, а також економія часу, ресурсів та турбота про швидке призначення допомоги і своєчасні соціальні виплати.

Для кожної людини турбота полягає ще й у психологічній підтримці, можливості почуватись потрібним, відчувати повагу до себе. Не є таємницею те, що працівники сфери соціального захисту під час прийому громадян   змушені переважну кількість уваги приділяти не людині, з якою проводять зустріч, а паперовим носіям.

Єдина інформаційна система соціальної сфери дає можливість покращити  якість  соціального сервісу, що особливо важливо в умовах децентралізації. Система сама контролює перелік необхідних документів, які потрібні для надання певної допомоги, підтягує їх з Єдиного соціального реєстру, показує, які документи можливо потрібно додати, зберігає звернення та відправляє запити на верифікацію зазначених заявником даних до інших реєстрів.

Мінсоцполітики зазначає, що прискорити процеси з упровадження ЄІССС та забезпечити створення технічної платформи для її функціонування можливо буде завдяки співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Світовим банком в межах проекту "Модернізація соціальної системи населення України".

  




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20821.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове