Міністерство соцiальної політики України


Урядові програми підтримки сімей запобігли бідності 1,1 мільйона людей, з яких 149 тисяч – діти

13 Жовтня 2021, 13:37

 

 

Міністерство соціальної політики України, разом з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Інститутом демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи представили звіт з рекомендаціями щодо подолання бідності та забезпечення рівних можливостей дітей в Україні.

В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, діти частіше за дорослих опиняються в бідності: рівень бідності в сім’ях із дітьми вищий, ніж у сім’ях без дітей (47% проти 34% відповідно, за даними 2019 року). Рівень бідності вищий у великих сім’ях (з трьома або більше дітьми) і в сім’ях із дітьми до трьох років.

Водночас державні програми, спрямовані на підтримку сімей, мають значний вплив на зниження рівня бідності. 

Згідно з аналітичним оглядом, що доповнює звіт, програми соціальної допомоги сприяли зменшенню рівня бідності під час пандемії: 1,1 мільйона осіб змогли втриматися над межею бідності. Програми підтримки дітей запобігли бідності 149 тисяч дітей. 

“Ми розуміли, що родини з дітьми потрапили в зону найбільшого ризику бідності під час пандемії та карантинних обмежень. Тому особливу увагу приділили адресним програмам для таких родин.  

Ми надавали допомогу на дітей фізичним особам-підприємцям, які через локдаун були вимушені зупинити діяльність, збільшили нормативи споживання комунальних послуг в програмі субсидій, в тому числі, щоб забезпечити дітям можливість дистанційного навчання.  

Допомога малозабезпеченим сім’ям зросла на 80%. До 1 липня 2020 року розмір допомоги на дітей для таких сімей становив 85% від прожиткового мінімуму, зараз ми платимо 130% на кожну дитину. Таку допомогу отримали близько 300 тисяч сімей. 

Підтримуючи сімейні форми виховання, ми збільшили допомогу на дітей, які перебувають під опікою або піклуванням. Зростання склало до 75%. Зараз державна соціальна допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування становить 2,5 прожиткових мінімуми, а для дітей з інвалідністю –  3,5 прожиткових мінімуми.  

Для того, щоб вивести малозабезпечені сім'ї з пастки бідності та перетворити отримувачів допомог на самостійні спроможні родини, які сплачують податки, ми запровадили програму допомоги безробітним з малозабезпечених родин у відкритті власної справи і передбачили фінансування на це в державному бюджеті.  

Дуже важливий напрямок у подоланні дитячої бідності – це розвиток соціальних послуг для сімей в громадах. Ми багато уваги приділили цьому. З ризиком відібрання дітей у 2020 році зіштовхнулись понад 7 тисяч сімей, у яких виховувались майже 15 тисяч дітей. І для мене особисто важливим результатом є те, що ці сім’ї отримали необхідні саме їм соціальні послуги після індивідуальної оцінки потреб. І це дало змогу зберегти родини для 14 тисяч дітей, а це 93%. Ці діти матимуть краще майбутнє”, — зазначила Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України. 

У звіті надаються 10 основних рекомендацій, які дадуть змогу знизити рівень дитячої бідності.  

“Усі діти мають право на високі стандарти життя, які  дозволять  їм реалізувати себе. ЮНІСЕФ продовжить підтримувати партнерів у роботі над аналізом причин дитячої бідності і її  впливу на розвиток дитини. Ми посилимо нашу технічну підтримку для ефективної відповіді у сфері соціального захисту та забезпечення моніторингу прогресу  подолання бідності для кожної дитини”, —  сказав Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20803.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове