Міністерство соцiальної політики України


У кінці жовтня стартує безкоштовний освітній проект для спеціалістів служб у справах дітей

7 Жовтня 2021, 15:28

 

 

У кінці жовтня стартує всеукраїнський освітній проект для спеціалістів служб у справах дітей, створених у територіальних громадах. Про це повідомив Голова Національної соціальної сервісної служби України Владислав Машкін.

Навчальний курс для фахівців із соціальної роботи розроблений за ініціативою Нацсоцслужби України громадською спілкою «Українська мережа за права дитини», за підтримки дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), а також за участі і підтримки Інституту людини Київського університету ім. Бориса Грінченка.

За словами Владислава Машкіна, територіальні громади, до яких передані функції захисту прав дітей, в переважній більшості утворені у 2020 році і у них тільки в 2021 році фактично розпочався процес створення служб у справах дітей. «Спеціалісти цих служб потребують знань, навичок та інструментів для ефективної роботи. Саме тому ми звернулися до наших партнерів з пропозицією організувати навчання для спеціалістів служб у справах дітей та фахівців із соціальної роботи громад», – сказав Владислав Машкін.

Він зазначив, що наразі розглядаються кандидатури тренерів, а серед перших 50-ти слухачів курсу проводиться анкетування. «Кандидатури тренерів будуть відібрані за участю Нацсоцслужби. А навчання, яке проходитиме в режимі онлайн, плануємо розпочати після 20 жовтня. Я сподіваюся, що до кінця року ми завершимо проект, проаналізуємо його ефективність і будемо рухатися далі», – повідомив Владислав Машкін.

За словами генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг і захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Руслана Колбаси, служби у справах дітей вже створені більш ніж у 1380 територіальних громадах з 1439.

Він зауважив, що служби у деяких громадах ще повноцінно не запрацювали через відсутність спеціалістів із захисту прав дітей, адже з боку місцевої влади часто немає розуміння важливості роботи таких спеціалістів для громади. «З реформою децентралізації соціальні послуги та система захисту прав дітей перейшли у сферу відповідальності громад, відповідно, зросла потреба у кваліфікованих спеціалістах в громадах. Фрагментарне навчання нових фахівців соціальної сфери на місцях, яке досі практикувалося, не дає потрібного результату. Тому створений освітній курс – нагальна потреба», – підкреслив Руслан Колбаса.

Він розповів, що новий освітній проект забезпечить комплексний підхід до підготовки спеціалістів служб у справах дітей. «Навчання допоможе фахівцям служб у справах дітей стати помічниками для голів територіальних громад, першими кваліфікованими порадниками для сімей, що, в свою чергу, зменшить вірогідність потрапляння родин у складні життєві обставини і, як результат, діти залишаться в сім’ях, а не потраплять до інституційних закладів», – підкреслив Руслан Колбаса.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20782.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове