Міністерство соцiальної політики України


Запровадження ЄІССС на території всієї країни дозволить державі щорічно економити 11 млрд гривень

28 Вересня 2021, 08:52

 

 

Запровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС) суттєво зменшить витрати на утримання органів соціального захисту населення. Про це повідомив заступник Міністра соціальної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Валерій Бушков.

За його словами, скорочення адміністративних видатків у соціальній сфері складе не менш ніж 50% або понад 6 млрд грн на рік.

«ЄІССС забезпечить повну верифікацію соціальних виплат, дозволить уникнути існування «двійників» і «мертвих душ» у централізованій системі шляхом здійснення перевірки достовірності даних, поданих заявником ще на стадії опрацювання заяви, тобто до прийняття рішення щодо призначення соціальних виплат. Завдяки достовірності і повноті всіх даних в ЄІССС про людину, яка подала заяву на отримання державної допомоги, вона зможе скористатися послугою з призначення соціальної виплати за кілька хвилин і без додаткових довідок. Запровадження електронних послуг, електронного документообігу та інформаційних обмінів між державними реєстрами і системами дозволить зекономити ще не менше 5 млрд грн на рік державних коштів у соціальній сфері», - зазначив Валерій Бушков.

Він також додав, що запровадження ЄІССС по всій країні забезпечить прозорий контроль та можливість моніторингу в режимі онлайн понад 700 млрд грн річних видатків бюджету на соціальний захист населення.

 

Довідково:

Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС) надасть можливість кожному громадянину, який потребує соціальної підтримки, швидко отримати будь-який вид допомоги через фронт-офіс в територіальній громаді та ЦНАПі, або через електронні сервіси Порталу "Дія". Основою ЄІССС є Єдиний соціальний реєстр (ЄСР), в якому сконцентрована інформація про кожного, хто має право, отримує чи колись отримував будь-який вид державної соціальної підтримки.

У чотирьох територіальних управліннях соціального захисту населення (УСЗН) та п’яти територіальних громадах Київської та Житомирської областей вже успішно протестовані основні технології ЄІССС.

Перша черга Системи та її технологічне ядро – ЄСР створене за рахунок міжнародної технічної допомоги в рамках пілотного проекту, реалізованого спільно Мінсоцполітики, Мінцифри та Пенсійним фондом.
У 2022 році Мінсоцполітики планує запровадити ЄІССС на території усієї країни та більше 80% соціальних послуг перевести в електронну форму.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20715.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове