Міністерство соцiальної політики України


Україна відзначає 30-річчя введення в дію Конвенції ООН про права дитини

27 Вересня 2021, 13:22

 

 

Тридцять років тому, 27 вересня 1991 року, норми Конвенції ООН про права дитини почали діяти як складова законодавства нашої країни.

«Україна була однією з перших держав, що ратифікували Конвенцію ООН про права дитини, яку називають «Світовою конституцією прав дитини». За ці три десятиліття ми вибудували в нашій державі систему захисту та забезпечення прав дітей, яка сьогодні потребує переформатування. Адже у зв’язку з реформою децентралізації багато повноважень передається на рівень територіальних громад, зокрема створення служб у справах дітей», – зазначила Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

З часу ратифікації Конвенції Україною ухвалено більше 15 стратегій, концепцій і програм, спрямованих на вдосконалення законодавства у сфері захисту прав дітей.

«Важливим етапом стало прийняття Закону України “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” у січні 1995 року, який започаткував утворення вертикалі органів виконавчої влади у справах дітей. У 2001 році прийнято Закон України „Про охорону дитинства”, у якому відображене одне із пріоритетних прав дитини на захист від усіх форм фізичного і психічного насильства. Наразі норми українського законодавства у сфері захисту прав дитини відповідають положенням Конвенції ООН про права дитини, а також міжнародним стандартам і пріоритетам з прав дитини», - підкреслив генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Мінсоцполітики Руслан Колбаса.
За його словами, велику роль у впровадженні положень Конвенції відіграє підтримка міжнародних партнерів, серед яких - ЮНІСЕФ, Європейський Союз, Світовий банк, Агентство США з міжнародного розвитку, ПРООН та інші агентства системи ООН, уряди Німеччини, Швеції, Нідерландів, Польщі та інших країн.

Руслан Колбаса також повідомив, що за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Радника-уповноваженого Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук Мінсоцполітики розпочинає розробку єдиної Національної стратегії у сфері забезпечення прав дітей, яка стане орієнтиром для всіх органів влади на національному та місцевому рівнях.

 

Довідково

Ратифікована Україною у лютому 1991 року Конвенція ООН про права дитини є основоположним міжнародним документом, що визначає головні вектори роботи держави у сфері охорони дитинства.

Починаючи з 2009 року постійно впроваджувались відповідні програмні документи: Загальнодержавна програма „Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2016 року, а також Державна соціальна програма „Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2021 року, прийнята у 2017 році.

Наразі розробляються стратегічні документи Ради Європи та Європейського Союзу на найближчі 5 років, які визначатимуть пріоритети у сфері захисту прав дитини на 2022 – 2027 роки.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20713.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове