Міністерство соцiальної політики України


У Львові відбувся перший Форум для фахівців із соціальної роботи

24 Вересня 2021, 16:57

 

 

22 вересня 2021 року у місті Львові відбувся Форум для фахівців із соціальної роботи. Організаторами заходу стала Українська Освітня Платформа (БО „Львівська освітня фундація”) у партнерстві з Львівським обласним центром соціальних служб і кафедрою педагогіки та соціальної роботи факультету наук про здоров'я Українського Католицького Університету за фінансової підтримки Львівської обласної ради та Департаменту соціального захисту населення ЛОДА.

Тема Форуму - „Роль фахівців із соціальної роботи в громаді в умовах реформи децентралізації”.

Метою заходу є підвищення інтересу до ролі фахівця із соціальної роботи в громаді - кваліфікованого спеціаліста, що супроводжує та скеровує на шляху подолання труднощів людину чи сім’ю, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

Професія фахівця із соціальної роботи в Україні лише починає свій розвиток, тому представники та представниці цього фаху часто стикаються із великою кількістю викликів. Важливість ролі фахівця ще не є достатньо оціненою в Україні, водночас, благополуччя та безпека дітей у громаді часто залежить від їхнього рівня підготовки, освіти та досвіду роботи.

З вітальним словом від Міністра соціальної політики України Марини Лазебної до учасників форуму звернувся генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Мінсоцполітики Руслан Колбаса, який зазначив, що в процесі децентралізації територіальні громади отримали право самостійно вирішувати питання організації соціальної роботи, надання соціальних послуг, в тому числі шляхом мобілізації зусиль та ресурсів усіх суб’єктів господарювання, що є в громаді. Проблемним є, зокрема, питання дітей, які залишаються без батьківського піклування. Ці діти живуть у громадах. Якби ми вчасно помітили проблему в сім’ї, оцінили її потреби і вчасно допомогли, таких дітей було б набагато менше. Від своєчасного виявлення ризиків і правильної оцінки потреб дитини і її сім’ї, залежить ефективність допомоги і, власне, благополуччя дитини.

Це мають робити фахівці із соціальної роботи. Вони володіють методами профілактики, методиками оцінки потреб сім’ї, технологією ведення випадку. Володіючи цими інструментами, вони мають вчасно виявити загрозу, втрутитись і запропонувати підтримку, у разі потреби здійснити супровід сім’ї для подолання складних обставин.

Цей форум став першим масштабним заходом, орієнтованим безпосередньо на фахівців із соціальної роботи, а це у свою чергу дозволяє зосередити найкращих експертів галузі та відкрити нові виклики й ідеї у процесі спільної роботи.

Сподіваємось, що Форум стане унікальним майданчиком для об’єднання фахівців із соціальної роботи, а також платформою для обговорення і пошуку нових шляхів та рішень у галузі соціальної роботи.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20707.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове