Міністерство соцiальної політики України


Що таке державний стандарт соціальної адаптації?

24 Вересня 2021, 15:44

 

Де шукати підтримки, якщо раптом хтось опинився у складних життєвих обставинах, отримав інвалідність, втратив здоров’я чи повернувся з місць позбавлення волі? Чим держава може допомогти таким людям?

У таких ситуаціях потрібно звернутися до місцевого органу самоврядування із заявою про надання послуги соціальної адаптації. І якщо комісія дійде до висновку, що заявник дійсно потребує її, тоді буде складено індивідуальний план, згідно з яким він отримуватиме той чи інший вид допомоги.

Загалом державним стандартом визначено 14 основних напрямків, за якими надаються послуги соціальної адаптації. У них передбачені навіть мотивація до проходження медичного обстеження та лікування, допомога при відвідувані театрів і виставок, складанні пазлів, написанні й прочитанні листів, набутті танцювальних навичок тощо.

Людина, яка потребує соціальної адаптації, отримає також допомогу при:

- зверненні до державних і місцевих органів влади, установ, організацій, підприємств, громадських об’єднань тощо;

- написанні заяв, скарг, отриманні довідок, оформленні інших документів, у тому числі з соціально-правових питань;

- формуванні активної життєвої позиції, позитивних емоцій, відповідальності за власну поведінку, орієнтації на власні можливості й потенціал;

- відновленні родинних і соціальних зв’язків,  навичок трудової кваліфікації.

Отримувачі послуги можуть розраховувати на психологічну консультацію щодо таких кризових станів, як тривожність, сором, провина, ворожість, переживання втрати, страх смерті, депресивність.

Їх підтримають у бажанні здобути освіту, освоїти комп’ютер. Запросять на тренінги, у групи самопідтримки,  у клуби за інтересами, в університети третього віку, допоможуть в організації денної зайнятості та дозвілля.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20706.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове