Міністерство соцiальної політики України


Людина має бути головним суб’єктом прийняття рішень щодо власних пенсійних накопичень – Марина Лазебна

23 Вересня 2021, 15:41

 

 

Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики України, взяла участь у круглому столі «Пенсійна реформа в Україні: бути чи не бути», організованому Growford Institute та Інститут Горшеніна за підтримки Інтернет-порталу LB.ua.

Марина Лазебна наголосила, що пенсійній реформі бути.

«Уряди можуть змінюватись, але проблема нікуди не зникає, і вже немає нікого, хто не розуміє, що її потрібно вирішувати. З 2004 року ми запровадили страхову систему. Вона передбачає, що чим більшу зарплату та стаж маєш, тим більша пенсія. Років п’ять це працювало нормально, пенсії складали 57-60% від заробітку. Це були хороші показники. Але потім через демографічні зміни, популістичні, непродумані та несистемні рішення пенсійна система стала недофінансованою та несправедливою. В результаті, сьогодні пенсії складають 30% від зарплат, а в перспективі через демографію матимемо 20%. І охоплення страховою пенсійною системою знижується», - прокоментувала вона.

Марина Лазебна зазначила, що Уряд має візію та дорожню карту побудови стійкої, всеохоплюючої пенсійної системи, яка враховує інтереси кожної категорії: нинішніх пенсіонерів, працюючих людей, майбутніх поколінь, людей передпенсійного віку, в тому числі тих, які не набудуть необхідного стажу.

«Насправді, система підтримки літніх людей, яку ми будуємо, не обмежується трьома рівнями пенсійної системи. Так, ми робимо багато адресних програм для нинішніх пенсіонерів, плануємо їх уніфікувати на законодавчому рівні в універсальну прозору систему мінімальних пенсійних гарантій, виправляємо несправедливості та перекоси в солідарній системі. Але треба думати про майбутні покоління. Щоб люди хотіли жити і працювати в Україні, вони повинні бачити своє пенсійне майбутнє тут. На сьогодні ми фактично заклали основи 5-рівневої системи соціальної підтримки людей. Вона дає кожному пенсійну перспективу. І обов’язкові пенсійні накопичення - невід'ємна частина цієї системи», - підкреслила Марина Лазебна.

Коментуючи конкретні параметри обов’язкових пенсійних накопичень, які пропонує Уряд, Міністерка наголосила, що людина має бути центром прийняття рішень, їй потрібно забезпечити безумовне право вибору. Це ключова складова реформи, яка зробить її успішною та підвищить довіру людей.

«Саме тому ми виступаємо за те, щоб не було монополій у наданні людям послуг, в тому числі, і державних, щоб усі надавачі послуг працювали за однаковими правилами, конкурували та пропонували людині кращі умови.

Держава тут має надійно зберігати інформацію про пенсійні права та накопичення людей, і для цього ми вже створили Єдиний соціальний реєстр, та забезпечити потужну систему нагляду за надавачами послуг, що робить національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

А людина буде головним центром прийняття рішень щодо своїх пенсійних накопичень з безумовним правом вибору: вона обиратиме собі надавача послуг, контролюватиме свої пенсійні накопичення, переводитиме їх до іншого надавача послуг у будь-який момент за власним бажанням, бачитиме свої перспективи в солідарній та накопичувальній системі в Єдиному соціальному реєстрі через особистий кабінет та плануватиме своє пенсійне майбутнє».

Учасники круглого столу обговорили також можливості та перспективи інвестування пенсійних накопичень, міжнародний досвід, вітчизняний досвід, механізми захисту пенсійних накопичень.

Відео круглого столу дивіться за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=obnuew4oZGM




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20700.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове