Міністерство соцiальної політики України


23 вересня – Міжнародний день жестових мов

23 Вересня 2021, 09:00

 

 

Протягом багатьох років в Україні жестовою мовою перекладали випуски новин та супроводжували значущі заходи. Чому це важливо? В Україні для понад 40 тисяч осіб жестова мова – єдина можливість комунікувати та взаємодіяти. Уявіть собі, 44 тисячі – це населення таких міст, як Фастів на Київщині, або Жовті Води на Дніпропетровщині. А для понад 200 тисяч українців (а це населення Тернополя або Кропивницького) жестова мова є рідною.

Присутність жестової мови на суспільних подіях та заходах перетворилася у трендову норму після того, як перша леді України Олена Зеленська запропонувала візію суспільства без обмежень, в якому забезпечуються рівні права та можливості для усіх людей без виключення. Дружина Президента України стала ініціатором та мотиватором змін, завдяки яким люди з порушеннями слуху мають отримати широкий доступ до інформації, можливість бути включеними в життя суспільства та реалізувати свій потенціал.

Ініціатива була підтримана на рівні державного, громадського сектору, бізнес-спільноти. Була розроблена Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Навесні в межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської Міністр соціальної політики Марина Лазебна відкривала презентацію спільного з громадською організацією «Громадський рух «Соціальна єдність» пілотного проекту «Почуй мене».

У рамках проекту нечуючим, слабочуючим людям та членам їх сімей надається послуга сурдоперекладача у режимі онлайн під час звернень до Міністерства соціальної політики, а також до інших державних органів та установ через «гарячу лінію» 1539.

На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на сайтах держорганів запроваджено цифровий сервіс для людей з порушеннями слуху «Почуй мене», а також спеціальні віджети для людей з порушеннями зору.

Інклюзивне суспільство дає рівні можливості, щоб кожен був почутим та почував себе соціально захищеним.

 

Жестова мова – це про повагу до всіх і про рівні можливості. Наш світ змінюється: ми вже дбаємо про екологію природи, а зараз починаємо дбати про екологію людини. Жестова мова присутня майже на кожному заході – спортивному, культурному, суспільному. Вона тепер є ознакою хорошого тону, певною закономірністю, яка трансформується в нову норму.

  

#BarrierFree_Ukraine #bezbariernist #безбарєрність #barrierfree, а також тегати facebook-сторінку першої леді Олени Зеленської https://www.facebook.com/olenazelenska.official

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20689.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове