Міністерство соцiальної політики України


„Справедливість в індексації пенсій буде відновлено", - Марина Лазебна

9 Вересня 2021, 15:58

 

 

Міністерство соціальної політики вітає ухвалення Верховною Радою в першому читанні проекту Закону України „Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства”, розробленого Мінсоцполітики.

Коментує Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики України: „Сьогодні Верховна Рада фантастичними 317 голосами підтримала наш законопроект про індексацію пенсій за загальними правилами для всіх. В цьому ж законопроекті повертається дата щорічної індексації - 1 березня. Вона має бути зафіксована в законі, а не коригуватись щороку вручну політиками.

Цей законопроект виправляє помилку пенсійної реформи 2017 року, коли пенсії частині військових пенсіонерів, науковців, державних службовців, пенсіонерів з органів місцевого самоврядування виключили з механізму індексації. Ціна цієї помилки - якість життя майже півмільйона пенсіонерів, пенсії яких могли б бути зараз на третину вищими.

В солідарній системі потрібно виправляти ще достатньо несправедливостей, але це дуже важливий системний початок в наведенні порядку".

Варто відзначити, що у результаті реалізації комплексної програми підвищення пенсій середня пенсія в Україні зросла за півтора роки майже на 25 % або 784 гривень та складає 3 867 гривень проти 3082,98 гривень на 01.01.2020.

На початку 2020 року осіб, які отримували найнижчі пенсії, менше 2000 гривень, було 4 мільйони. На липень 2021 року пенсії підвищені понад цю межу для 2,3 мільйонів людей і планується, що з середини 2022 року для всіх пенсіонерів розмір пенсії складатиме понад 2 000 гривень. При цьому за останні півтора роки більш як на 50 % збільшилася кількість пенсіонерів, які одержують пенсію від 3 000 грн до 4 000 грн.

З 1 жовтня розпочнеться виплата щомісячної компенсації для більше 1 мільйона осіб віком від 75 до 80 років.

Враховуючи , що такі виплати здійснюються для осіб старше 80 років, загальна чисельність осіб, охоплених цією програмою, становитиме 2,4 мільйони осіб.

Мінсоцполітики підготувало і спрямувало до Кабінету Міністрів України проект постанови про включення у 2022 році до ініційованої Президентом України програми щомісячних доплат літнім громадянам віком від 70 до 75 років, що дозволить підвищити доходи додатково 1,5 мільйонам пенсіонерів.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20617.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове