Міністерство соцiальної політики України


Візія забезпечення людей у пенсійному віці - Мінсоцполітики

6 Вересня 2021, 14:44

 

Пенсії, які виплачує держава, гарантовані Конституцією України. Вони виплачуються за рахунок внесків на соціальне страхування та коштів Державного бюджету. Україна їх виплачує зараз і буде виплачувати за 10, 20 років і надалі.

Але забезпечення людей літнього віку складається не лише з пенсії, яку виплачує держава. Глобальні зміни – старіння, поширення нестандартних форм зайнятості, міграція - вимагають від країн адаптуватись і будувати гнучкі системи забезпечення людей на пенсії.

Адаптуватись до глобальних викликів та забезпечити своїм громадянам та мешканцям гідне життя в літньому віці зможуть ті країни, системи яких мають різні рівні підтримки:

- прямі виплати пенсій від держави,

- виплати з накопичень, зроблених самою людиною та її роботодавцями протягом життя,

- адресні допомоги тим, хто їх насправді потребує,

- розвинені соціальні та медичні послуги для літніх людей у громаді, які змінюють якість життя на краще,

- інклюзивне середовище, яке робить культурне життя, оздоровлення, спорт, дозвілля та соціальні  контакти доступними для літніх людей.

Фактично вже зараз Україна має п’ять рівнів підтримки людей літнього віку, і для забезпечення гідного життя майбутніх поколінь Мінсоцполітики зміцнює та розвиває кожен з них в координації з іншими рівнями.

 

 

 

Завантажити текст

 

Коментуючи візію системи забезпечення людей у пенсійному віці, Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики України, зазначила: «Те, як ми домовляємось у суспільстві турбуватись про літніх людей, – індикатор нашої зрілості як нації. Це один із ключових моментів суспільного договору. Наш з вами вибір. А державна політика – лише інструмент реалізації цього вибору.

Спершу ми маємо для себе відповісти на запитання: що ми вважаємо гідним життям людини в поважному віці ? Наша візія, що гідне життя – це коли кожна людина в поважному віці:

• Має доходи, достатні для гідного життя, які вона забезпечила собі протягом трудового періоду, або які суспільство надає в певних випадках, якщо людина не працювала.

• Має безперешкодний доступ до якісних соціальних та медичних послуг за місцем проживання, які забезпечують їй комфортне життя з урахуванням вікових потреб.

• Має безперешкодний доступ до активної участі у суспільному, культурному житті, підтримки соціальних контактів.

• Має гідне ставлення до себе з боку оточуючих та суспільства.

Саме цю візію ми заклали в Стратегію людського розвитку та план дій для її реалізації, який ми цього тижня передаємо на розгляд Уряду, на неї ми зважуємо кожне рішення, яке пропонуємо Уряду, кожен законопроект, який подаємо до Верховної ради стосовно турботи про літніх людей».




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20603.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове