Міністерство соцiальної політики України


Патронатна сім’я – краща альтернатива інтернатним закладам – Марина Лазебна

20 Серпня 2021, 20:21

 

 

 

Уряд спростив процедуру влаштування дітей у патронатні сім’ї та запровадив нові механізми фінансового забезпечення патронатних вихователів. Відповідна постанова прийнята на засіданні Кабінету Міністрів України.

За словами міністра соціальної політики України Марини Лазебної, влаштування дітей у патронатні сім’ї (тимчасові родини) у багатьох випадках дозволяє запобігти потраплянню дитини до інтернату: кожна третя дитина повертається до своїх батьків. Але поки що розвиток послуги патронату в територіальних громадах йде повільно. Основні причини – відсутність у громадах соціальних підрозділів, які б забезпечили впровадження послуги, та складна процедура відбору і підготовки кандидатів у патронатні вихователі.

«Саме патронатна родина може вберегти дитину від життя в інтернаті. Адже послуга патронату передбачає роботу з рідною сім’єю дитини, виховання та психологічну реабілітацію в умовах, наближених до сімейних», – підкреслила Марина Лазебна.

З метою розвитку сімей патронатних вихователів у територіальних громадах Уряд скоротив перелік необхідних документів для проходження первинного відбору кандидатів та удосконалив його процедуру.

Крім того Уряд запровадив додатковий механізм, який дасть можливість патронатним вихователям вчасно отримати фінансову допомогу для догляду за дитиною, влаштованою під патронат.

За словами Марини Лазебної, патронатні вихователі працюють 24 години на добу, 7 днів на тиждень, без вихідних та відпусток. Тому Уряд встановив їм додаткові оплачувані дні, які можуть накопичуватись і використовуватись для профілактики професійного вигорання та підвищення професійної компетентності. Крім того, у разі влаштування під патронат новонародженої дитини, патронатна сім’я отримає „пакунок малюка” або грошову компенсацію.

«Ми створюємо всі умови для ефективної роботи патронатних сімей, які дуже потрібні, щоб реалізувати право дитини на виховання в умовах, наближених до сімейних. У кожній територіальній громаді має бути створено не менше однієї патронатної сім’ї», – зазначила Марина Лазебна.

За даними Мінсоцполітики, наразі в Україні налічується 220 сімей патронатних вихователів. З початку року понад 1 000 дітей отримали послуги патронату, з них близько 44 % повернулося до рідних сімей, 48 % влаштовано до закладів сімейних форм виховання, лише 8 % – до інституційних закладів.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20561.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове