Міністерство соцiальної політики України


Робота за кордоном чи рабство?

26 Липня 2021, 09:28

 

 

Історія із життя.
Антон, щасливий чоловік і батько двох донечок, дізнався, що його дружина знову вагітна. Протягом багатьох років він працював будівельником і чув, що його колеги часто їздили працювати за кордон і привозили хороші гроші звідти. Антон вирішив, що зараз саме час ризикнути, бо скоро витрати зростуть, а в рідному місті знайти постійну роботу він ніяк не міг.
Чоловік звернувся до агенції-посередника, де йому підібрали, на перший погляд, хороший варіант в одній із європейських країн з заробітною платою на рівні 2000 євро на місяць, крім того роботодавець гарантував комфортні умови проживання, харчування та проїзні квитки. Антон вирішив їхати. Він дещо здивувався, що йому не запропонували оформити робочу візу, але вагомим аргументом було те, що процес оформлення займе кілька місяців, а чоловік хотів повернутись до пологів дружини.
Переїзд для Антона та ще кількох українців організував роботодавець. Але потім він повідомив, що витрачені на них гроші потрібно буде відробити. У чоловіків забрали усі особисті речі (паспорти, телефони, кишенькові гроші) та змусили підписати якийсь договір на мові країни, де вони працювали. Що саме було зазначено в договорі, чоловіки не знали. Їх поселили в напіврозваленому приміщенні. Харчування було дуже скудним, часто несвіжим, навіть доступ до води був обмежений. Працювали чоловіки виснажливо по 12-14 годин протягом доби, проект був масштабний, а робітників було не так багато.
Трафікери знаходили вразливі місця у кожного чоловіка. Антон думав лише про сім’ю, яка залишилась вдома і яку він не може захистити, доки перебуває так далеко. Трафікери погрожували завдати шкоди рідним, якщо хтось надумає тікати. Крім того, чоловіків контролювала охорона.
Звичайно, на будівництві не обходилось без травм. Одного разу Антон наступив на брудний цвях, обробити рану не було чим і згодом він вже не міг наступити на ногу. Хто б міг подумати, що так розпочнеться його історія порятунку.

57% постраждалих українців експлуатується саме в будівництві.

Перевір агенцію-посередника з працевлаштування, коли ти шукаєш кращої долі та більшого заробітку. І ніколи не віддавай свій паспорт!




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20404.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове