Міністерство соцiальної політики України


Міністерство соціальної політики взяло участь у другому регіональному діалозі Українського Жіночого Конгресу, присвяченому економічній участі жінок з вразливих груп

16 Липня 2021, 16:36

 

 

16 липня 2021 року у місті Запоріжжя відбувся другий регіональний діалог Українського Жіночого Конгресу, який став платформою для обміну думками між представниками місцевої влади, підприємцями, бізнесом, громадськими організаціями, народними депутатами України та центральними органами виконавчої влади.

Під час заходу піднімались питання економічного становища жінок вразливих груп, зокрема, жінок з інвалідністю, ромських жінок, жінок з числа внутрішньо переміщених осіб, обговорювалися досвід діяльності соціальних підприємств та шляхи розвитку соціального підприємництва.

У дискусії взяли участь заступниця Міністра з питань європейської інтеграції Мінсоцполітики Ольга Ревук, заступниця голови Державної податкової служби Наталія Рубан та представник Міністерства економіки України Микола Крижановський.

Для розширення економічних можливостей жінок різних груп важливо, щоб їхні потреби та інтереси були враховані при формуванні та реалізації політики у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

Як зазначила Ольга Ревук, Мінсоцполітики працює над створенням системи для скорочення гендерної нерівності в усіх сферах життєдіяльності суспільства та подолання дискримінації, у тому числі у праці та зайнятості.

Інструкція щодо інтеграції гендерних підходів під час розроблення нормативно-правових актів, затверджена Мінсоцполітики, ставить у центр уваги різні групи чоловіків і жінок, дівчат та хлопців при аналізі причин виникнення проблеми, визначенні оптимального варіанту, шляхів і способів її розв’язання, моніторингу та оцінюванні дії нормативно-правового акту.

Врахування результатів оцінки впливу реформ на жінок і чоловіків дозволить зробити реформи більш ефективними, оцінити ризики можливих негативних впливів на окремі групи жінок і чоловіків та мінімізувати їх.

Ці підходи мають активно застосовуватись при формуванні політики у сфері праці та зайнятості як на державному, так і регіональному рівнях.

Ольга Ревук розповіла про вирішення питання зайнятості людей з інвалідністю. Зокрема, за ініціативи Мінсоцполітики Урядом подано на розгляд Верховної Ради України проект Закону України „Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю” (реєстр. № 5344 від 07.04.2021).

Серед нових норм – альтернативний варіант виконання встановленого чинним законодавством нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а також диференційований підхід щодо працевлаштування осіб з важкою формою інвалідності.

Таким чином буде вирішуватись проблема працевлаштування осіб з інвалідністю І та ІІ групи з порушенням зору або інтелектуальними чи психічними порушеннями, для яких проблема працевлаштування на сьогодні стоїть особливо гостро.

Держава також запроваджує програми стимулювання громадян до повернення на ринок праці шляхом надання безвідсоткової поворотної одноразової допомоги непрацюючим працездатним особам з числа малозабезпечених сімей для закупівлі обладнання та матеріалів з метою організації власного бізнесу. Така допомога надаватиметься з початку 2022 року.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20367.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове