Міністерство соцiальної політики України


В Одесі Марина Лазебна розповіла про перспективи надання громадами соціальних послуг

25 Червня 2021, 17:40

«За кожним відсотком звітності стоять долі конкретних людей», - нагадала під час робочої наради з головами райдержадміністрацій Одеської області Міністерка соціальної політики Марина Лазебна. У ході робочої поїздки до регіону вона запропонувала місцевим територіальним громадам дієві алгоритми покращення стану соціальної політики на місцях.

Одеська область була обрана для робочої поїздки невипадково. Одещина є лідером серед регіонів України по кількості створених внаслідок адміністративно-територіальної реформи громад. Тому успіхи й проблеми територіальних громад – це своєрідні маркери того, що відбувається по всій країні. 

За даними міністерського моніторингу, 73 з 91 громади Одещини включені до програми технічного оснащення в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», яка реалізується Урядом України з разом зі Світовим банком. 97% з них вже організували фронт-офіси, де здійснюється прийом документів щодо надання адміністративних послуг соціального характеру. 52% - вже ввели посади фахівців із соціальної роботи, 65% - створили служби у справах дітей, а 86% - організували надання базових соціальних послуг. 

За словами Марини Лазебної, ці показники в цілому відповідають середнім показникам по країні. «Ключовим індикатором спроможності громад щодо забезпечення потреб мешканців у соціальних послугах є фінансування видатків на організацію надання соціальних послуг з місцевого бюджету», - відзначила Марина Лазебна. В Одеській області цьому критерію відповідають лише 53 громади. Серед інших індикаторів: наявність фронт-офісу для прийому мешканців, суб’єктів з надання соціальних послуг, впровадження ПК «Соціальна громада». На жаль, не всі громади, що взяли участь у програмі технічного оснащення, досягли цих індикаторів, тому їх функції продовжують виконувати відповідні підрозділи РДА. Міністерка запропонувала громадам допомогу з цих питань. «Трапляються випадки, коли в місцевих бюджетах не закладено кошти на соціальних працівників та об’єкти соціальної інфраструктури не через чиїсь злі наміри, а тому що немає відповідних фахівців. Але результати повинні бути досягнені. Тому міністерство готове надати громадам фахову допомогу з цих питань», - розповіла Марина Лазебна. Вона закликала територіальні громади більш активно використовувати свій потенціал для впровадження ПК «Соціальна громада», для якого в межах Проекту Світового банку відбувається технічне оснащення соціальних закладів. Зараз в області комп’ютерним обладнанням облаштовано 224 робочих місця та 193 - офісними меблями. Ще 94 - оснащені у форматі «прозорого офісу». До ПК «Соціальна громада» підключено 85 громад. Але впровадження електронних сервісів та виконання чинного законодавства знаходиться на досить низькому рівні. Міністерка наголосила, що вважає неприпустимим, що значна кількість справ досі надходить від ЦНАП РДА, які до ПК не підключені, у паперовому вигляді. 

«Ми сьогодні напрацьовуємо єдину інформаційну систему у соціальній сфері, щоб українці могли отримувати соціальну допомогу на місцях швидко і якісно, не тратячи безліч часу на дорогу чи оформлення різних папірців», - розповіла Марина Лазебна. За її словами, з 1 липня всі заяви від людей, окрім субсидійних договорів, будуть формуватися виключно в електронному форматі. У серпні міністерство планує провести загальнодержавний моніторинг з цього питання.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20262.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове