Міністерство соцiальної політики України


Міністр соціальної політики України Марина Лазебна провела зустріч з Координатором робочої групи з питань економіки у складі Тристоронньої контактної групи Гербертом Зальбером.

25 Червня 2021, 10:34

24 червня Міністр соціальної політики України Марина Лазебна провела зустріч з Координатором робочої групи з питань економіки у складі Тристоронньої контактної групи Гербертом Зальбером, під час якої сторони розглядали гострі питання забезпечення соціальних виплат та допомог громадянам, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Міністр поінформувала про дії Уряду України, направлені на всебічну підтримку реалізації соціальних прав громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, механізми отримання пенсійних та соціальних виплат, поліпшення логістики та інфраструктури для потреб мешканців населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, розташованих уздовж лінії розмежування сторін.

Марина Лазебна зазначила, що особливу занепокоєність викликають майже 200 тис. пенсіонерів, які жодного разу не звернулись до органів Пенсійного фонду України на підконтрольній українській владі території щодо поновлення пенсійних виплат. При цьому дані про перебування таких пенсіонерів відсутні за об’єктивних причин.

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, за розрахунковими даними, станом на серпень 2014 року перебувало на обліку близько 1,3 млн пенсіонерів. За період з 2014 року кількість осіб, які хоча б один раз звернулася за пенсією, становить 1,1 млн осіб.

На 1 квітня 2021 року виплата пенсій проводилася 626,1 тис. пенсіонерів з числа ВПО.

Сторони обговорили співпрацю із міжнародними організаціями з питань реалізації заходів націлених на подальшу інтеграцію ВПО через усунення перешкод у реалізації їх прав та основоположних свобод, забезпечення повного доступу до адміністративних, соціальних та інших послуг, а також створення умов для розвитку потенціалу та посилення спроможності ВПО у приймаючих територіальних громадах.

 

 

Довідково

Сьогодні внутрішньо переміщена особа може розраховувати на отримання пенсії після переїзду на контрольовану українською владою територію.

Для отримання пенсії необхідно зареєструватися і отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або мати документ, який підтверджує місце проживання особи.

Врегульовано питання виплати (продовження виплати) пенсій акціонерним товариством „Ощадбанк” з можливістю отримання коштів через мережу будь-яких банків на території населених пунктів, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Особам з інвалідністю І групи та іншим особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійної сторонньої допомоги виплата пенсій здійснюється „Укрпоштою” з доставкою за фактичним місцем проживання / перебування таких осіб.

Ідентифікацію внутрішньо переміщених осіб проводить публічне акціонерне товариство „Державний ощадний банк України” та повідомляє органи Пенсійного фонду України.

Оскільки карантинні заходи передбачають обмеження у пересуванні та відвідуванні громадських місць, встановлено, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням COVID-19, та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється:

- прийняття рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що така особа повернулася до покинутого місця постійного проживання;

- зупинення публічним акціонерним товариством „Державний ощадний банк України” видаткових операцій за поточним рахунком внутрішньо переміщеної особи за відсутності проходження фізичної ідентифікації;

- здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеної особи за місцем їх фактичного проживання / перебування.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20257.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове