Міністерство соцiальної політики України


Пройшло засідання «круглого столу» щодо перспектив догляду за літніми людьми

15 Червня 2021, 14:22

 

 

Напередодні Дня захисту літніх людей представники Міністерства соціальної політики взяли участь у засіданні «круглого столу» щодо перспектив догляду за літніми людьми, організованому за підтримки Міністерства охорони здоров’я Данії та Посольства Данії в Україні.

Прогресуюче старіння населення і його наслідки є одним з найбільш актуальних соціально-демографічних питань для сучасної України. Відповідно до національного демографічного прогнозу, до 2025 доля осіб старше 60 років в Україні складе 25,0%, осіб у віці 65 років і старше – 18,4%, а до 2030 року – понад 26% і 20% відповідно.

Учасники заходу розглянули основні виклики, пов’язаними із старінням, що стосуються сфери публічних фінансів, функціонування ринку праці, системи охорони здоров’я і розвитку соціальних, освітніх послуг, а також кращі практики догляду за літними людьми в Данії, Україні, Польщі, Словаччині, Чехії.

Також на засіданні «круглого столу» була надана інформація щодо подальших практичних кроків реалізації соціальної політики в Україні щодо осіб похилого віку, зокрема за напрямами:

- забезпечення гідного рівня життя літніх людей та надання необхідної підтримки, захисту їх прав;

- сприяння підвищенню ролі сім’ї в догляді за старшими людьми;

- організація ефективного соціального обслуговування літніх людей, надання психологічної допомоги;

- сприяння посильної трудової зайнятості літніх людей, забезпечення рівного доступу літніх людей до програм і системи професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки.

Нагадаємо, Україна взяла на себе ряд найважливіших міжнародних зобов’язань, зокрема, імплементація 17 Цілей сталого розвитку на період до 2030 року, прийнятих на Саміті ООН у вересні 2015 року; підписано та імплементовано Угоду про асоціацію з ЄС.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20206.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове