Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики розпочало низку консультацій із розроблення стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

10 Червня 2021, 12:27

 

 

Відбувся презентаційний захід з питань розроблення Національної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків до 2030 року, який розпочав серію багатосторонніх консультацій, підтриманий Офісом ООН Жінки в Україні, посольством Королівства Швеції в Україні, за участю заступників керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій.

Про важливість застосування гендерних підходів у всіх сферах життєдіяльності суспільства, нагальність розроблення стратегічного документа у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а також про кращий міжнародний досвід щодо підходів до розроблення стратегічних документів йшлося під час виступів Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, керівниці офісу ООН-Жінки в Україні Еріки Квапілової, координаторки проектів Посольства Королівства Швеція в Україні Ольги Сєдової, старшої координаторки проектів Посольства Канади в Україні Олени Трапєзнікової, директорки зі стратегічного розвитку Українського жіночого фонду Наталії Карбовської.

Про досвід інтеграції гендерних підходів розповіли Перша заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як, заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань європейської інтеграції Ігор Корховий.

Загальну концепцію та дорожню карту розроблення Національної стратегії презентували керівниця експертної групи з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та гендерної рівності Олена Фаримець та державна експертка цієї групи Наталія Богданова.

„Період реалізації Стратегії (до 2030 року) співпадає з періодом досягнення цілей сталого розвитку та має прискорити досягнення цих цілей, зробити цей шлях ще більш людиноцентричнимˮ, - зазначила Олена Фаримець.

Україна взяла на себе зобов’язання щодо виконання низки важливих міжнародних документів у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, які містять конкретні дії, спрямовані на покращення становища жінок у тих сферах, де існує нерівність. Серед них – Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, Пекінська декларація та платформа дій.

Стратегія буде базуватися як на базових міжнародних документах у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, так і враховувати стратегічні документи у сфері прав людини та уже затверджені національні плани у сфері гендерної рівності.

 

 

Довідково

У межах підготовки Національної стратегії відбудеться 5 тематичних засідань робочої групи:

1. Ефективні інститути та партнерство заради гендерної рівності (09.06.2021).

2. Мир та справедливість (09.06.2021).

3. Людський розвиток (14.06.2021).

4. Сталий економічний розвиток (15.06.2021).

5. Підсумкова консультація-презентація напрацювань (25.06.2021).




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20179.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове