Міністерство соцiальної політики України


Відбулось сьоме засідання Діалогу з прав людини між Україною та Європейським Союзом за участю Мінсоцполітики

19 Травня 2021, 13:11

 

18 травня 2021 року в місті Києві відбулось сьоме засідання Діалогу з прав людини між Україною та ЄС, в якому взяли участь представники Міністерства соціальної політики.

Представники ЄС позитивно оцінили впровадження реформ щодо захисту прав людини.

Учасники засідання розглядали питання пенсійного та соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб, заходи, спрямовані на захист прав дітей, зокрема дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, стан реалізації Стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, заходи щодо протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі тощо.

Голова делегації Сторони ЄС Річард Тіббельс та експертка Крістіна Мартінез-Галлего цікавились питанням пенсійних виплат громадянам України, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей.

Представники Мінсоцполітики поінформували, що на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей органи Пенсійного фонду України, які відповідно до чинного законодавства уповноважені проводити нарахування та виплату пенсій, відділення поштового зв’язку та банківські установи не функціонують, тому виплата пенсій на цій території не проводиться. У органів державної влади є дані лише про те, скільки пенсіонерів було до окупації і скільки з них уже хоч раз зверталися за пенсією на підконтрольній території.

Пенсійний фонд України обліковує інформацію щодо пенсіонерів, які звертаються за проведенням пенсійних виплат з тимчасово окупованих територій окремих районів Донецької та Луганської областей. Станом на квітень 2021 року до органів Пенсійного фонду України надійшло 1 159,3 тис. звернень.

З грудня 2015 року виплата пенсій здійснюється через АТ „Ощадбанк” за допомогою двох мобільних підрозділів, які надають банківські послуги внутрішньо переміщеним особам та мешканцям населених пунктів, що знаходяться майже на лінії розмежування сторін.

Представники Мінсоцполітики звернули увагу на заходи для захисту прав внутрішньо перемішених осіб на пенсійне забезпечення в умовах карантинних обмежень.

Окреме коло питань засідання Діалогу з прав людини було присвячене сфері захисту прав дітей.

Голова делегації Сторони ЄС Р. Тіббельс наголосив, що питання захисту прав дітей є надзвичайно важливим у контексті прав людини.

Представники Мінсоцполітики зазначили, що у 2020 році було схвалено ряд важливих нормативно-правових актів, зокрема:
- забезпечено нормативно-правове врегулювання утворення міськими, районними у містах (у разі їх утворення), сільськими, селищними радами служб у справах дітей (постанова Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1158);
- розроблено та затверджено Примірний порядок передання документації щодо дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, від служб у справах дітей районних державних адміністрацій до служб у справах дітей виконавчих органів міських рад, сільських та селищних рад, що сприятиме забезпеченню безперервності реалізації повноважень у сфері охорони дитинства при переході повноважень з питань соціального захисту дітей (наказ Мінсоцполітики від 03.02.2021 № 48);

Особливу увагу було присвячено продовженню реформи системи інституційного догляду та виховання дітей. Так, Урядом за участю заінтересованих сторін розроблено та схвалено План заходів з реалізації ІІ етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, що містить конкретні кроки реформи (розпорядження Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 703).

Одним із найбільших викликів у 2020 році стала пандемія COVID-19 та встановлення карантинних обмежень, як одного із засобів боротьби з нею.

Нові обставини спонукали запровадити принципово новий підхід до влаштування дітей у заклади на цілодобове перебування, який показав свою ефективність зменшенням у 2020 році на 19 % кількості дітей, влаштованих до інституцій на цілодобове перебування, порівняно з попереднім роком.

Також було поінформовано, що у вересні 2020 року Україна приєдналась до міжнародної ініціативи ,,Партнерства Біарріц” щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Втіленням зобов’язань, які взяла на себе Україна, став запуск урядової гарячої лінії з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей 15-47. Наразі триває розбудова мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих від насильства осіб.

Річард Тіббельс та експертка Шарлотта Ісакссон цікавились питанням ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

У квітні 2021 року до Міністерства закордонних справ України було надіслано доопрацьований проект закону про ратифікацію Стамбульської конвенції для подальшого подання проекту на розгляд Президентові України.

Річард Тіббельс особливо відзначив важливість роботи, здійсненої Мінсоцполітики щодо підготовки до ратифікації Стамбульської Конвенції.

 

Довідково

Участь у засіданні взяли:
Представники Сторони ЄС, представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ, Міністерства юстиції, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства культури та інформаційної політики, Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Офісу генерального прокурора України, Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, Постійний представник Президента України в АР Крим.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20062.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове