Міністерство соцiальної політики України


Марина Лазебна «Домашнє насильство - це не просто біда і криза окремої сім’ї, це ризики у побудові соціального миру і благополуччя в суспільстві»

14 Травня 2021, 16:01

 

 

Сьогодні Міністр соціальної політики Марина Лазебна взяла участь у круглому столі з нагоди 10-ї річниці підписання Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції), який відбувся за підтримки Офісу Ради Європи в Україні.

У заході взяли участь Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, заступниця  Голови Верховної Ради України, співголова міжфракційного об’єднання «За рівні Можливості» Олена Кондратюк, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віктор Іванкевич, Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, заступник Генерального секретаря Ради Європи Бьорн Берге, голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, Надзвичайний і Повноважний посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг, народні депутати, керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади, представники громадянського суспільства.

Під час свого виступу Марина Лазебна зазначила: ”Україна заявила про небайдужість до проблеми домашнього насильства ще 10 років тому, коли підписала Стамбульську конвенцію, хоча ще досі її не ратифікувала. За ці 10 років змінилося багато. Ми почали змінюватися самі, змінювати стереотипи в суспільстві, руйнувати бар’єри, припиняти толерувати дискримінацію і порушення прав людини”.

Не зважаючи на те, що законодавство України наближено до Стамбульської Конвенції, це не відміняє необхідності її ратифікації, і Міністерство активно працює над цим.

Три тижні тому Мінсоцполітики направило в МЗС доопрацьований проект закону про ратифікацію Стамбульської конвенції, а МЗС, в свою чергу, передало проект на розгляд Президентові України.

Надзвичайно важливим сьогодні є протидіяти дезінформації про Конвенцію та боротьба з міфами навколо цього документа.

Пандемія COVID-19 показала, що ґендерно зумовлене насильство є одним із найбільш стійких порушень прав людини і є щоденною загрозою життю та здоров’ю людей у всьому світі.

Тому Уряд України взяв на себе додаткові зобов’язання системно боротися з цим явищем.

Заходи Мінсоцполітики відображені у таких програмних документах, прийнятих останнім часом, як п’ятирічна комплексна Державна програма запобігання та протидії домашньому насильству. Ключовим в ній є робота по подоланню стереотипів у суспільстві та цільове фінансування регіонів для розширення мережі спеціалізованих служб допомоги постраждалим від домашнього насильства.

І другий документ - це План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства, який прийнято на виконання відповідного Указу Президента.

”Зараз Україна як ніколи потребує максимальної консолідації зусиль та глибокого розуміння проблеми домашнього насильства і шляхів її вирішення всіма дотичними структурами та організаціями –  від керівників центральних, місцевих органів виконавчої влади до голів територіальних громад, від народних депутатів до представників громадянського суспільства.

Ми маємо спільне бачення державної політики в цьому напрямі, тепер необхідно його остаточно зафіксувати на законодавчому рівні та  забезпечити якісну реалізацію. 

Тому я сподіваюсь на ратифікацію Стамбульської конвенції у найближчій перспективі, оскільки ця конвенція про права кожної людини, про її захист та її гідність”, - підсумувала Марина Лазебна.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20037.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове