Міністерство соцiальної політики України


Міністерство соціальної політики приєднується до онлайн-марафону #миEUкраїна до святкування Дня Європи в Україні

14 Травня 2021, 10:00

 

Міністерство соціальної політики приєднується до онлайн-марафону #миEUкраїна до святкування Дня Європи в Україні! Готові розповідати про відчутні зміни на краще та запровадження європейських стандартів і цінностей годинами, але у цьому дописі згадаємо про головні.

Найвища цінність держави – це благополуччя її громадян. Свобода вибору, гідність та рівність стають невід'ємною частиною українського суспільства. Щодня ми працюємо, щоб адаптувати та впровадити найкращі європейські практики в Україні.

 

Пріоритетами Мінсоцполітики у сфері європейської інтеграції визначено:

1. Високий рівень захисту прав жінок та протидії домашньому насильству

Протидіємо та запобігаємо гендерно обумовленому насильству, зокрема домашньому насильству. Станом на 1 квітня 2021 року у 18 областях та столиці України діють 37 притулків для жертв домашнього насильства. Також в країні діють 298 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

28 жовтня 2020 року затверджено Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпекаˮ на період до 2025 року, який включає конкретні кроки, покликані створити умови для забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у подоланні конфліктів, встановленні миру, процесах відновлення, протидії безпековим викликам, системній протидії насильству за ознакою статі та насильству, пов’язаному з конфліктом.

У лютому 2021 року затверджено Державну соціальну програму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року, метою якої є удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі в умовах децентралізації з урахуванням міжнародних стандартів, а також підвищення ефективної взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості.

У квітні 2021 року затверджено:

- План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства, який спрямований на виконання Указу Президента України від 21 вересня 2020 р. № 398;

- Порядок та умови надання у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

 

2. Протидія торгівлі людьми

Реалізовано Державну соціальну програму протидії торгівлі людьми на 2016–2020 роки. Наразі розробляється концепція Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року.

 

3. Захист прав осіб з інвалідністю

Створюємо рівні можливості праці для всіх. Так, 31 березня 2021 року Уряд схвалив проект ,,Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю. Це євроінтеграційний законопроєкт, який унормує в державі загальну систему рівного ставлення до осіб з інвалідністю у сфері зайнятості та професійної діяльності, має на меті створення сприятливих умов, що враховуватимуть інтереси як осіб з інвалідністю, так і роботодавців.

Саме дотримання балансу інтересів заінтересованих сторін може дати позитивний ефект із збільшення рівня працевлаштування осіб з інвалідністю. Наступний крок – голосування у Верховній Раді.

 

Мінсоцполітики упроваджує європейські стандарти надання адміністративних послуг соціального характеру. Урядом схвалено Стратегію цифрової трансформації соціальної сфери, метою якої є створити єдиний облік надавачів та отримувачів соціальних послуг та виплат і запровадити систему контролю за цільовим використанням соціальних видатків.

 

Запроваджено наступні електронні сервіси, які доступні на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики (https://www.msp.gov.ua/), а також на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг (https://diia.gov.ua/):

- електронна послуга „Допомога при народженні дитини” (e-services.msp.gov.ua ) – впроваджено 30 березня 2017 року;

- електронна послуга „Система попередньої реєстрації документів для призначення житлової субсидії” (https://subsidii.mlsp.gov.ua/);

- електронна соціальна послуга „Муніципальна няняˮ (https://e-nanny.ioc.gov.ua/) – впроваджено з 1 січня 2019 року.

 

Гідне пенсійне забезпечення, ефективна соціальна підтримка громадян, якісні соціальні послуги, захист прав дітей, гідні умови праці для осіб з інвалідністю, рівні можливості для жінок та чоловіків, захист прав та свобод кожного громадянина – це ті базові потреби суспільства, без яких неможливий розвиток сильної демократичної та успішної держави.

 

Продовжуємо інтеграцію до ЄС, тим часом передаємо естафету @Мінветеранів (@mva.gov.ua) в онлайн-марафоні до Дня Європи в Україні #миEUкраїна в рамках урядової інформаційної кампанії EUКраїна за ініціативи @Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України і підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні і проекту ЄС «Association4U».

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20033.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове