Міністерство соцiальної політики України


На Сумщині відбулось позачергове засідання Координаційної ради з надання допомоги учасникам бойових дій та членам їх сімей

28 Квітня 2021, 13:27

 

Сьогодні відбулось позачергове засідання Координаційної ради з надання допомоги учасникам бойових дій  та членам їх сімей під головуванням Василя Хоми, голови Сумської обласної державної адміністрації.

Основним питанням засідання було обговорення Указу Президента України від 25 березня 2021 року № 121/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25 березня 2021 року «Про Стратегію воєнної безпеки України». 

 Документом чітко визначаються основні цілі, принципи воєнної безпеки України та ризики, які можуть виникнути. Акцентується увага на тому, що на національному рівні Російська Федерація залишається воєнним противником України, який здійснює збройну агресію проти України, тимчасово окупував територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, території у Донецькій та Луганській областях, системно застосовує воєнні, політичні, економічні, інформаційно-психологічні, космічні, кібер- та інші засоби, що загрожують незалежності, державному суверенітету і територіальній цілісності України.

Членами координаційної ради запропоновано направити звернення до Президента України щодо зовнішньої загрози територіальній цілісності України.

Про надання матеріальної допомоги з обласного бюджету сім’ям загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил) поінформував Михайло Дубровський, директор Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

За його словами, в антитерористичній операції/операції Об’єднаних сил на Сході України загинуло (померло) 154 жителі Сумської області, 868 – отримали поранення та захворювання.

На обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 13332 учасники бойових дій за участь в АТО/ООС (267 з них мають статус особи з інвалідністю внаслідок війни), 10 учасників війни. Крім того, на обліку перебуває 316 осіб, які мають статус члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, з них: 175 – це батьки та матері.

Рішенням сесії Сумської обласної ради 22.12.2016 прийнята Обласна комплексна програма соціального захисту населення на 2017-2021 роки, один з розділів якої «Родина Героя» спрямований на соціальну підтримку у тому числі членів сімей загиблих (померлих) у АТО/ООС, зокрема на надання:

одноразової матеріальної допомоги у розмірі 100 тис. гривень на сім’ю;

одноразової матеріальної допомоги на поліпшення матеріально-побутових умов проживання;

адресної грошової допомоги за проходження обстеження методом магнітно-резонансної томографії;

відшкодування за встановлення пам’ятників та облаштування місць поховання загиблих (померлих) учасників АТО/ООС;

забезпечення твердим паливом (дровами, торфобрикетами) сімей учасників АТО/ООС;

разової грошової допомоги батькам загиблих (тим, що пропали безвісти) померлих учасників АТО/ООС.

У 2021 році на реалізацію заходів «Родина Героя» заплановано 8,6 млн гривень.

Всього з 2014 року, тобто з початку АТО, надано допомогу 175 сім’ям загиблих/померлих (за 145 загиблих) на загальну суму 18,6 млн гривень, відшкодування 63 сім’ям за встановлення пам’ятників склали 632 тис. гривень.

Крім того, під час засідання розглянуто питання організації пільгового перевезення громадян у Сумській області, з якого поінформував Володимир Дудченко, директор Департаменту розвитку інфраструктури Сумської обласної державної адміністрації.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19972.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове