Міністерство соцiальної політики України


Марина Лазебна: Якщо я не буду вірити в Україну і буду думати, що в цій країні немає майбутнього, тоді мені потрібно йти з посади

26 Квітня 2021, 19:41

 

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики, в прямому ефірі телеканалу «24 канал» у програмі «Перехресний допит» розповіла про пенсійну систему: втрачені можливості, віру в майбутнє, чесний прожитковий мінімум та допомогу найнезахищенішим. Для тих, хто не встиг подивитись, публікуємо найважливіші тези відповідей на гострі запитання журналістів.

Незапровадження накопичувальної системи – це злочин проти українців?

В 2003 році Україна в законі прописала, що має бути в країні трирівнева пенсійна система, збалансована, де є солідарна, обов’язкова накопичувальна і добровільна накопичувальна. Цього за 16 років не було зроблено. Я вважаю, що це – втрачені можливості. Протягом цього часу були періоди зі сприятливими умовами для запровадження обов’язкових пенсійних накопичень: в країні не було військової агресії, було економічне зростання, зниження податків, коли ми могли запровадити накопичення, не шукаючи компенсаторів. Але не запровадили.

І тому ми маємо це робити сьогодні, в тих складних умовах, які є зараз, адже тепер вже всі зрозуміли, що солідарна система неспроможна у майбутньому через різні фактори давати людям гідний розмір пенсії, що потрібно доповнювати солідарну пенсію накопичувальною.

Солідарна пенсія залежна від демографії, а демографія в країні дуже погана. Накопичувальна – залежна від фінансового ринку, де є ризики, і з ними потрібно працювати для того, щоб захищати накопичення людей. Тому збалансована система, де є одночасно солідарна та накопичувальна складові, може дати дуже хороший ефект.

Солідарна система - це коли Ви сплачуєте внески, які держава перерозподіляє між пенсіонерами. Фактично так внески мало чим відрізняються від податків. А накопичувальна система, яку ми пропонуємо, передбачає, що частина внесків переходить у власність працюючим людям, на їхні рахунки.

Тобто, це інша філософія: у вас з’являється особистий рахунок, ви його контролюєте, бачите свої внески, можете планувати свою пенсію, домовлятися з роботодавцем платити більше, наприклад. Або Ви накопичуєте у фонді, але Вас не влаштовує щось у його роботі – Ви переходите в інший фонд. Тобто, це Ваша власність і Ви самостійно будуєте своє майбутнє.

Ми працюємо над цим дуже сумлінно, тому що розуміємо, що це велика відповідальність – побудувати систему, в якої немає права на помилку.

До будь-яких форм накопичень у нас низька довіра людей. Люди пам’ятають втрати заощаджень, зроблених ще за часів Радянського Союзу, фінансові піраміди початку 90-х. Але світ змінився, змінилася система, у нас з’явились фінансові інструменти, світ напрацював механізми запобігання втратам, знеціненню, зловживанням. Тому все, що насправді потрібно, - це політична воля та сумлінна спільна робота державних органів, щоб створити для людей надійну пенсійну систему, якій будуть довіряти. Влада повинна об’єднатися: і Парламент, і Уряд, і фінансові регулятори, і навіть місцеві органи влади - тоді це матиме успіх. Коли всі будуть розуміти власну частину відповідальності за те, щоб люди мали гарну пенсію.

Чому нам потрібен другий рівень? Тому, що в солідарній системі сьогодні співвідношення тих людей, які платять внески, до тих, хто отримують пенсії, майже 1:1 (тобто за рахунок внесків одного пацючого має виплачуватись пенсія одному пенсіонеру). При цьому, мінімальний внесок, який сплачується до пенсійного фонду, 1130 грн, а мінімальна пенсія - 1769 грн.

У нас 60 % пенсіонерів отримують пенсію до 3000 гривень. Коли прийшов наш Уряд, 4 мільйони людей отримували пенсію до 2 000 гривень, і ми розуміли, що маємо щось із цим робити, не дивлячись на COVID, падіння економіки та обмеженість ресурсів. Після комплексної програми, яку ми розробили, пенсії підвищились, і менше 2000 гривень тепер отримують 1,8 мільйонів людей. Але і для них також потрібно шукати способи підвищувати пенсії.

В пенсійній системі є такий показник – коефіцієнт заміщення пенсією зарплати (який розмір твоєї пенсії порівняно з твоєю заробітною платою). Здається, у 2010-2011 роках це було 54%, і це був дуже хороший показник. Тобто, пенсія - це 50% твоєї заробітної плати. Зараз це - 27%. Є прогнози, що надалі цей відсоток буде падати, оскільки людей, які сплачують внески, стає менше по відношенню до людей, які отримують пенсію.

Демографи кажуть, що в 2050 році людей за 65+ буде майже половина, ми входимо в 5 країн Європи з найшвидшими темпами старіння нації. Ми повинні зважати на це та перебудовувати суспільні відносини. Така демографія не дасть можливість людям платити гарні пенсії з солідарної системи.

Солідарну систему дотують з державного бюджету. Коли ми будемо впроваджувати накопичувальну, нам, безумовно, потрібно компенсувати втрати, які будуть на перехідному етапі. Частина внесків буде надходити на власні рахунки громадян, але Пенсійний фонд їх буде недоотримувати, і потрібні будуть компенсатори для наповнення Пенсійного фонду. Але тут вже питання до економічного блоку Уряду: через які механізми буде наповнення Пенсійного фонду.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19966.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове