Міністерство соцiальної політики України


10 запитань та відповідей про накопичувальні пенсії 4. Як пенсія у 7000 гривень може бути реальністю?

12 Квітня 2021, 10:11

 

4. Як пенсія у 7000 гривень може бути реальністю?

Близько 7000 гривень – це приклад того, яку пенсію може отримувати людина з повним страховим стажем з двох джерел: солідарної та накопичувальної систем.

Він показує, як саме це працює, за яких умов можна забезпечити пенсію з двох джерел на рівні не нижче 40% від заробітної плати, що відповідатиме стандартам, які Україна зобов’язалась виконувати згідно конвенції МОП.

Навіть при невеликих внесках 4% від заробітної плати, які пропонуються для запуску обов’язкових пенсійних накопичень (про це ми писали ось тут – https://www.msp.gov.ua/news/19858.html), та дохідності +0,25% на місяць вище інфляції (приблизно 3% вище інфляції на рік) це можливо. Можна розрахувати і інші приклади, задавати різні розміри внесків та різні відсотки дохідності, щоб подивитись, як будуть змінюватись результати, але принцип залишиться той самий.

Для прикладу всі розрахунки зроблені в сьогоднішніх цінах, щоб не сперечатись про прогнози інфляції, і побудовано модель для людини, яка:
• отримує заробітну плату 15 000 гривень на місяць
• працює та накопичує з 25 до 60 років (має 35 років стажу)
• на власний пенсійний накопичувальний рахунок щомісяця протягом періоду роботи отримує 2% від зарплати з сум сплаченого нею ПДФО та додатково 2% від зарплати з сум ЄСВ, який за неї сплатив роботодавець (разом 4% - 600 гривень),
• після завершення періоду роботи отримує накопичувальну пенсію потягом 15 років,
• весь час накопичення кошти людини працюють з дохідністю 0,25% вище інфляції на місяць (приблизно 3% вище інфляції на рік),
• отримує пенсію з солідарного рівня на рівні середньої на сьогодні – 3 624 гривні (станом на 01.03.2021).

В цьому прикладі середня пенсія з накопичувальної системи за 15 років у людини складе 3 117 гривень.

Разом з солідарною пенсією людина отримуватиме 6 741 гривню, що становитиме 45% від її зарплати.

Інші сценарії, як змінюватиметься розмір накопичувальної пенсії в залежності від стажу людини та тривалості виплат можна подивитись в інфографіці.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19884.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове