Міністерство соцiальної політики України


Виконання Україною міжнародних зобов’язань за Конвенцією Організації Об’єднаних Націй про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок обговорено на комітетських слуханнях

8 Квітня 2021, 17:42

 

8 квітня 2021 року відбулось обговорення стану виконання заключних рекомендацій Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок, наданих за результатами розгляду 8-ї періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, організоване Комітетом Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. У заході взяли участь народні депутати України, представники міністерств, інших органів виконавчої влади, міжнародні та громадські організації.

Генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Руслан Колбаса у своєму виступі розповів про процес підготовки 9-ї періодичної доповіді України, підкреслив важливу роль у цьому процесі народних депутатів, які стали ініціаторами низки законопроектів, важливих для реалізації положень Конвенції.

Серед основних здобутків у виконанні Конвенції - створення системи для скорочення гендерної нерівності в усіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом інтеграції гендерних підходів. Зокрема, постановою Кабінету Міністрів затверджено Типові положення про відповідальний підрозділ та радників з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Затверджено Інструкцію щодо інтеграції гендерних підходів під час розроблення нормативно-правових актів, Методичні рекомендації щодо оцінювання гендерного впливу галузевих реформ та рекомендації стосовно внесення до колективних договорів та угод положень, спрямованих на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у трудових відносинах.

У 2021 році прийнято другий національний план з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпекаˮ до 2025 року.

Україні вдалося зменшити розрив в оплаті праці жінок і чоловіків. Так, якщо у 2017 році він становив 21,2%, то у 2020 році – 20,4%.

Зросло представництво жінок у Парламенті, місцевих радах обласного, міських та районних рівнів, чому сприяло введення гендерних квот.

 

Для довідки:
Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок була підписана Україною у 1980 році, ратифікована – у 1981 році. У1999 році ООН прийнято Факультативний протокол до Конвенції, який дає можливість подання до Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок індивідуальних скарг (ратифіковано Верховною Радою України у 2003 році).
Відповідно до статті 18 Конвенції, раз на чотири роки країна представляє національні доповіді про заходи, вжиті для виконання зобов’язань. Україна представила 8 періодичних доповідей.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19877.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове