Міністерство соцiальної політики України


Обговорено координацію влади та громадськості щодо реалізації Регіонального плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» в Луганській області

8 Квітня 2021, 10:30

 

07 квітня 2021 року в режимі онлайн проведено засідання «круглого столу» за темою: «Координаційний механізм ефективної реалізації Регіонального плану дій на виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» у Луганській області». Участь у заході взяли представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, який є координатором виконання резолюції на регіональному рівні, громадських організацій, представники коаліції «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека», мобілізаторки громад.

Основним питанням обговорення стало налагодження механізму співпраці і координації влади та громадськості у процесі реалізації Регіонального плану дій з виконання резолюції РБ ООН 1325.

Під час заходу представниця Департаменту соціального захисту населення ОДА поінформувала про хід розробки і затвердження нового Регіонального плану дій. Зокрема, зазначено, що на початковому етапі дуже важливим було визначення проблемних питань вразливих категорій жінок для їх подальшого відображення в Регіональному плані. Велику допомогу в цьому надали саме мобілізаторки громад та члени груп самодопомоги, чиї пропозиції практично в повному обсязі включені в проєкт Регіонального плану. У січні 2021 року при Обласній координаційній раді з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми створено Робочу групу з питань розробки, впровадження та моніторингу Регіонального плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року в Луганській області. До складу Робочої групи увійшли
37 представників, із яких 12 – активістки громадських організацій. Наразі проєкт Регіонального плану знаходиться на завершальній стадії затвердження і є документом, розробленим за безпосередньою участю громадськості та жінок із вразливих категорій.

Розпорядженням КМУ доручено обласним державним адміністраціям затвердити регіональні плани дій. Разом із тим, органи місцевого самоврядування Луганщини також долучаються до впровадження резолюції, розробляючи локальні плани дій.

Наразі локальні плани затверджені в Рубіжанській міській та Біловодській селищні територіальних громадах. Мобілізаторки цих громад поділилися власним досвідом співпраці із місцевими органами влади задля вирішення актуальних питань в рамках розробки та виконання місцевих планів дій 1325. Так, активістками Біловодської громади в ході вивчення потреб мешканців громади було виявлено проблему відсутності транспортного сполучення між віддаленими селами і селищами громади. Активістками було проведено адвокацію вирішення вказаного питання у рамках локального плану дій 1325 і сьогодні у громаді запроваджено роботу нового автобусного маршруту тричі на тиждень.

Також, обговорено важливість утворення місцевих координаційних рад та робочих груп для налагодження комунікацій між співвиконавцями. Представниці коаліції «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» поділилися досвідом роботи та запросили громадські організації приєднатися до співпраці щодо просування порядку денного «Жінки, мир, безпека» на Луганщині.

Захід проведено в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру, яку реалізують 4 агентства ООН: ПРООН, ООН Жінки, Фонд ООН у галузі народонаселення та ФАО, яку підтримують 13 міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також Уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, США, Швеції, Швейцарії та Японії.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19873.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове