Міністерство соцiальної політики України


Включення ґендерного компоненту в стратегічні документи громад Луганської області обговорено в ході Координаційної зустрічі

5 Квітня 2021, 12:17

 

01 квітня 2021 року в режимі онлайн відбулася Координаційна зустріч експертів ООН Жінки із представниками чотирьох територіальних громад Луганської і Донецької областей, де впроваджується проєкт «Реформи децентралізації та безпека в громаді: трансформаційні підходи до ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок та чоловіків в Україні». До зустрічі доєдналися керівники структурних підрозділів Луганської та Донецької обласних державних адміністрацій, які координують питання забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, радниця голови Луганської облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації з питань ґендерної політики, члени робочих груп громад із ґендерно орієнтованого бюджетування.

До пілотного проєкту долучені Сватівська та Лозно-Олександрівська територіальні громади Луганської області. Під час зустрічі обговорено результати проведеної оцінки ґендерного потенціалу громад, а також імплементацію компоненту ґендерно орієнтованого бюджетування у громадах. Серед напрямків оцінки ґендерного потенціалу громад експертами було вивчено впровадження ґендерного підходу на рівні управлінської діяльності, інтегрування ґендерних питань на рівні програм та бюджетів, забезпечення ґендерної рівності у громадсько-політичні сфері, напрямки врахування ґендерної проблематики у процесах планування та бюджетування, безпека і громадський порядок.

Наприклад, у Сватівській міській територіальній громаді наразі наявна концепція програми «Безпечне місто», ухвалено порядок розробки цільових програм, в який, за думкою експертів, має бути включена інтеграція ґендерного підходу. Також, визначено координатора на рівні заступника голови щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. У Лозно-Олександрівській селищній територіальній громаді також визначений координатор, працює робоча група з громадської безпеки, протидії домашньому насильству, соціальної згуртованості та ґендерної рівності. Також, ведеться робота зі створення стратегії розвитку громади, яка буде містити ґендерний компонент.

Директорка Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла про досвід розробки Ґендерного паспорту області, роботу над новим Регіональним планом дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», а також про залучення жінок вразливих категорій до участі у прийнятті управлінських рішень.

У ході Координаційної зустрічі представникам громад було презентовано онлайн-майстерню з питань ґендерної рівності, в рамках якої із 07 квітня заплановано проведення серії вебінарів для фахівців громад.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19859.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове