Міністерство соцiальної політики України


Відбулася онлайн-зустріч національного та регіональних Луганського і Донецького саб-кластерів з питань запобігання ґендерно обумовленого насильства

26 Лютого 2021, 15:48

 

25 лютого 2021 року в режимі відеоконференцзв’язку проведено зустріч національного та регіональних Луганського і Донецького саб-кластерів з питань запобігання ґендерно обумовленого насильства. Участь у зустрічі взяли представники органів державної влади, спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, партнерські міжнародні та громадські організації. До засідання долучився й Департамент соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації.

Під час заходу було презентовано результати дослідження щодо надання послуг з подолання ґендерно зумовленого насильства, проведеного AGORA (спільна ініціатива ACTED і IMPACT Initiatives) в окремих громадах Луганської та Донецької областей. Виявлено, що найпоширенішими формами випадків насильства серед жінок є психологічне та фізичне насильство. Особливо вразливими до випадків насильства є жінки, діти, люди похилого віку та люди з обмеженими можливостями. Акцентовано на необхідності створення в громадах соціального житла та безпечних місць для постраждалих осіб (притулків, кризових кімнат), а також щодо психологічної підтримки постраждалих та посилення інформаційної роботи серед населення.

Учасники зустрічі обговорили Спільний план дій саб-кластеру з питань запобігання ґендерно обумовленого насильства на 2021 рік, поділилися оновленнями у своїй роботі, існуючими практиками надання віддаленої та виїзної допомоги в гуманітарному контексті.

Департаментом поінформовано партнерів саб-кластеру, що в Луганській області продовжується робота з розбудови мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від насильства. Так, станом на 25.02.2021 в області працюють 12 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги,

5 спеціалізованих кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для жінок, постраждалих від насильства, регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі. У місті Рубіжне працює спеціалізований притулок на 15 ліжкомісць для жінок, постраждалих від насильства. У березні заплановано відкриття притулку у місті Кремінна на базі міського центру надання соціальних послуг. Ведеться робота зі створення притулків для постраждалих у містах Попасна і Лисичанськ та денного центру для постраждалих від насильства із кризовою кімнатою у місті Сєвєродонецьк.

Також, було зазначено, що в Луганській області у партнерстві з Благодійним фондом «Посмішка дитини» за підтримки Федерального Уряду Німеччини проведено навчання для 22 фахівців, які в подальшому планують реалізовувати корекційні програми для осіб, які вчиняють домашнє насильство. За підтримки УВКБ ООН у Новоайдарській громаді облаштовано спеціалізовану кімнату для роботи психологів із кривдниками, відкриття якої заплановано найближчим часом.

Нагадуємо, що регіональний саб-кластер на Луганщині працює із 2015 року. Його співголовами є Фонд ООН у галузі народонаселення та Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації. Саб-кластер є інструментом налагодженої комунікації між суб’єктами міжвідомчої взаємодії, партнерськими міжнародними і громадськими організаціями, що працюють в напрямку запобігання і протидії насильству.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19702.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове