Міністерство соцiальної політики України


Ефективно протидіяти домашньому насильству та зупинити ,,біг поколінь по колу” – наше першочергове завдання, – Марина Лазебна

26 Листопада 2020, 13:56

 

26 листопада 2020 року Міністр соціальної політики Марина Лазебна провела прес-брифінг ,,Протидія та запобігання домашньому насильству в Україні: реалії та виклики сьогодення” у рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії ,,16 днів проти насильства”.

У заході, що проходив в інформаційному агентстві Укрінформ, взяли також участь Урядова уповноважена з питань гендерної політики, представники Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, представник Ради Європи, представник Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Голова Правління ГС ,,А21 Україна” та представник Фонду ООН у галузі Народонаселення в Україні.

У своєму виступі Марина Лазебна зазначила, що насильство – це одне з найбільш систематичних і широко розповсюджених порушень прав людини, що у боротьбі за життя, безпеку людини, у тому числі – в родинному колі, першочергове завдання влади – ефективно протидіяти цьому явищу, зупинити так званий ,,біг поколінь по колу”.

,,У кожній другій родині, яка перебуває у складних життєвих обставинах, є прояви насильства. Через пандемію ситуація погіршилася. Ми побачили зростання рівня домашнього насильства. Тільки за цей рік ми бачимо сплеск звернень з приводу насильства на 66%. Тому, домашнє насильство – це не просто біда і криза окремої сім’ї, це ризики у побудові соціального миру і благополуччя в суспільстві”, – поінформувала Міністр.

Марина Лазебна розповіла про важливість удосконалення національного механізму взаємодії для запобігання та протидії домашньому насильству: ,,І найголовніше – ми спільно піднімаємо рівень правової та інформаційної обізнаності, що домашнє насильство – це злочин, і про це не потрібно мовчати. Ми проводимо широку інформаційну кампанію, щоб найперше толерувати суспільство до цієї проблеми. І тут нам спочатку потрібно змінитися самим, змінювати стереотипи в суспільстві”.

Міністр підкреслила, що байдужість суспільства до проблеми домашнього насильства виявляється ще гіршою за саме насильство.

,,В умовах пандемії ми забезпечили безперебійну роботу спеціалізованих служб підтримки, зокрема мобільних бригад соціально – психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та притулків для постраждалих від домашнього насильства”, – сказала Марина Лазебна.

За словами очільниці відомства, серед першочергових завдань п’ятирічної комплексної Державної програми запобігання та протидії домашньому насильству, над якою завершує роботу Мінсоцполітики, є формування у суспільстві нульової толерантності до насильства, захист та якісні спеціалізовані послуги для постраждалих осіб, притягнення до відповідальності кривдників, забезпечення сталості місцевих механізмів запобігання та протидії домашньому насильству.

 

Довідково
Протягом 2020 року спостерігається зростання звернень з приводу насильства на 66%, з них:
86 % – жінки,
12 % – чоловіки,
2 відсотки – це діти.
Обліковано 197 звернень щодо вчинення домашнього насильства стосовно осіб з інвалідністю.
23 тисячі осіб охоплено соціальними послугами з приводу домашнього насильства в центрах соціальних служб;
6977 сімей отримали психологічні послуги;
3203 сімей отримали юридичні послуги;
295 родин були скеровані до центрів соціально-психологічної допомоги, в яких близько 1,5 тисяч постраждалих осіб отримали тимчасове місце безпечного перебування.

Надання соціальних послуг особам внаслідок учинення стосовно них домашнього насильства та насильства за ознакою статі, забезпечують:
396 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі;
29 притулки або відділення для осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі;
2 центри медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб;
10 центрів денного перебування постраждалих осіб.
Працює 63 обласних, міських, районних „гарячих ліній”.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19354.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове