Міністерство соцiальної політики України


Представники влади та громадськості Луганщини взяли участь у Регіональній конференції щодо впровадження ґендерно орієнтоване бюджетування

24 Листопада 2020, 16:25

 

24 листопада 2020 року в режимі онлайн відбулася Регіональна конференція «Ґендерно орієнтоване бюджетування у громадах, що постраждали від конфлікту на Сході України: прогрес, виклики та можливості». Починаючи з 2016 року, ООН Жінки у співпраці з Бюро ґендерних стратегій і бюджетування підвищує спроможність місцевих органів влади щодо врахування ними ґендерної проблематики та застосування ґендерно орієнтованого бюджетування у постраждалих від конфлікту регіонах Луганської і Донецької областей, у 2018 році ця програма охопила і Запорізьку область. За цей час проведено різні форми навчання з ґендерно орієнтованого бюджетування для місцевої влади та мобілізованих місцевих жінок-лідерок, здійснено аналіз бюджетного процесу, проведено ґендерний бюджетний аналіз визначених місцевих програм, напрацьовано ґендерно чутливі програмні документи, проведено діалогові заходи між владою та громадою, надано допомогу у ґендерному моніторингу місцевих бюджетів тощо.

Участь у заході взяли депутати місцевих рад, представники робочих груп з ґендерно орієнтованого бюджетування, жінки-мобілізаторки та активістки з груп самодопомоги, представники структури ООН Жінки, експерти ГО «Бюро ґендерних стратегій і бюджетування» та інші партнери програми. Під час конференції обговорено можливості та виклики для імплементації ґендерно орієнтованого бюджетування, презентовано кращі практики його впровадження.

Директор Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла, що за підтримки партнерів при органах місцевого самоврядування області працюють
12 робочих груп з питань впровадження ґендерно орієнтованого бюджетування. За експертної підтримки ООН Жінки затверджено Стратегію розвитку Луганської області на період 2021-2027 років, яка містить ґендерний компонент. Завдяки адвокації та активної участі мобілізаторок і представників груп самодопомоги 10 стратегій соціально-економічного розвитку громад області також є ґендерно чутливими. Додатковим інструментом при розробці таких документів стали 16 ґендерних профілів громад та вже третій Ґендерний паспорт Луганської області.

Під час заходу було презентовано досвід із розробки та реалізації цільових програм із ґендерної рівності та протидії ґендерно обумовленому насильству міст Рубіжне і Кремінна, а також смт Новоайдар. Представниця Біловодської ОТГ розповіла про інтеграцію принципів ґендерно орієнтованого бюджетування у цільові програми соціального захисту, розвитку культури, спорту. Про інноваційні практики з ґендерно орієнтованого бюджетування поінформували активістки із міст Попасна та Кремінна, а також із Шульгинської ОТГ.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19335.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове