Міністерство соцiальної політики України


Уряд схвалив законопроект щодо зміни механізму відшкодування пільгових пенсій для їх фінансування

18 Листопада 2020, 17:22

 

Сьогодні на черговому засіданні Уряд схвалив для подання до Верховної Ради законопроект „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи”.

Документ був розроблений Мінсоцполітики на виконання відповідного доручення Президента України Володимира Зеленського.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна підкреслила, що зміна механізмів фінансування виплати пенсії за віком, що призначаються для людей, які працюють на шкідливих і важких роботах – один із напрямів упорядкування системи пенсійного забезпечення.

Міністр доповіла про наслідки відкладеної з 2004 року реформи: „За 15 років дострокова пенсія оплачується за рахунок коштів держави, їхніми роботодавцями вже майже не відшкодовується. З 10 підприємств 8 не відшкодовують. Це 200 тисяч пенсіонерів.

Заборгованість по відшкодуванню Пенсійному фонду України витрат на виплату дострокової пенсії зросла з 1 млрд гривень в 2008 році до 15,3 млрд гривень станом на жовтень 2020 року.

І головне. Економічна ситуація, фінансовий стан підприємств не дають гарантій людині, яка була зайнята 8 – 10 років на шкідливих і важких роботах та можливості використати своє право на призначення заробленої дострокової пенсії. Людина не може відшукати ні підприємство, ні документів, які б підтверджували виконання працівником робіт, що дають право на пенсію на пільгових умовах. Відповідно порушується право на призначення пільгової дострокової пенсії”.

Законопроектом пропонується:

Для працівників, які були або зараз працюють в шкідливих та важких умовах праці, не змінюються умови з призначення пільгової дострокової пенсії.

Замінюється механізм відшкодування пільгових пенсій на фінансування таких пенсій через сплату підвищеної ставки єдиного внеску (на 15% за працівників на роботах за Списком № 1 та на 7% - за Списком № 2 і деяких інших категорій осіб).

При цьому, за рахунок цих коштів покриватимуться, як видатки для виплати поточних пільгових пенсій, так і формуватиметься дострокова накопичувальна пенсія для майбутніх пенсіонерів, які зараз працюють в шкідливих умовах праці.

Крім того, передбачаєтьсянадати право участі в накопичувальній професійній пенсійній системі іншим працівникам, на умовах, визначених за результатами соціального діалогу в колективних договорах, угодах.

Також надається право підприємствам-боржникам розстрочити до 60 календарних місяців суми несплачених ПФУ фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

 Марина Лазебна наголосила, що запропонований механізм „по-перше, є компромісним та найбільш оптимальним рішенням щоб вийти із цієї ситуації, по-друге, запроваджує соціальну відповідальність підприємства щодо формування бонусних програм додаткового накопичувального пенсійного забезпечення”.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19306.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове