Міністерство соцiальної політики України


Досвід Луганщини із впровадження методології мобілізації громад обговорено на Регіональному форумі: Голос жінок за мир, рівноправний та інклюзивний місцевий розвиток

16 Листопада 2020, 13:45

 

13 листопада 2020 року у відеорежимі відбувся Регіональний форум: Голос жінок за мир, рівноправний та інклюзивний місцевий розвиток. Участь у заході взяли представники обласних державних адміністрацій Луганської, Донецької, Запорізької областей, Міністерства розвитку громад та територій України, партнерських міжнародних і громадських організацій, активні жінки, які є членами груп самодопомоги, мобілізаторки громад.

Із 2016 року ООН Жінки у співпраці з Українським жіночим фондом впроваджує методологію мобілізації громад задля розширення можливостей жінок і чоловіків у Луганській та Донецькій областях. Цей досвід став першим в Україні. У 2018 році до проєкту долучилася Запорізька область. Мобілізаторки – це активні небайдужі жінки, які є лідерками своїх громад і приймають активну участь у розвитку населених пунктів. Метою Регіонального форуму став обмін успішним досвідом застосування методології мобілізації громад, залучення найбільш вразливих жінок і чоловіків до участі в житті своїх громад та адвокації ґендерно чутливих місцевих політик, підготовка рекомендацій для сталого застосування і поширення методології мобілізації в Україні в рамках реформи децентралізації.

У заході взяла участь виконуюча обов’язки голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська, яка розповіла, що за 5 років мобілізаторки стали дієвою рушійною силою позитивних змін у своїх громадах і надійними партнерами органів влади як регіонального, так і місцевого рівнів. У рамках методології мобілізації громад майже 700 осіб залучено до більше 70 груп самодопомоги для посилення їх участі у прийнятті рішень. Катерина Безгинська зазначила, що дуже важливим є принцип методології «не залишити нікого осторонь». Доказом його практичного впровадження є те, що 55 % учасників груп самодопомоги представляють вразливі категорії населення. Це люди похилого віку, безробітні, одинокі батьки, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю або батьки дітей з інвалідністю, представники національних меншин, учасники АТО/ООС.

Катерина Безгинська також розповіла про активну участь жінок у розробці програм і стратегій соціально-економічного розвитку, які відтепер містять ґендерний компонент. Поінформовано про навчання 12 робочих груп засадам ґендерно орієнтованого бюджетування, практику проведення в області аудитів безпеки та ґендерних аудитів доступності.

Окремо розглянуто досвід міста Рубіжне, яке першим в Україні долучилося до Глобальної Ініціативи «Безпечні міста та безпечні публічні простори». Також, важливим є те, що у рамках підтримки малих грантів урядами Норвегії, Данії та Європейським Союзом у низці громад області мобілізаторками та членами груп самодопомоги були реалізовані цікаві проєкти на суму понад 2,2 млн грн.

Регіональний форум проведено в рамках Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують 4 агентства ООН: Програма розвитку ООН, ООН Жінки, Фонд ООН у галузі народонаселення і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН. Програму підтримують 13 міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, США, Швеції, Швейцарії та Японії.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19283.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове