Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики активно працює над розробленням Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпекаˮ

2 Жовтня 2020, 08:56

 

Міністерство соціальної політики спільно з Міністерством внутрішніх справ провело 5 робочих обговорень Плану заходів до Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпекаˮ.

Національний план ставить за мету створити умови для забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у подоланні конфліктів, встановленні миру, процесах відновлення, протидії безпековим викликам та системної протидії насильству за ознакою статі та насильству, пов’язаному з конфліктом.

В ході обговорень опрацьовано завдання та заходи до 5-ти стратегічних цілей Національного плану:

1. Жінки беруть рівноправну участь у прийнятті рішень щодо запобігання, вирішення конфліктів, пост-конфліктного відновлення на всіх рівнях, зокрема у секторі безпеки і оборони.

2. Створено гендерно чутливу систему ідентифікації, попередження, реагування на виклики безпеці.

3. Процес пост-конфліктного відновлення, розбудови та впровадження системи перехідного правосуддя відбувається за принципами забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

4. Держава забезпечує захист від насильства за ознакою статі, сексуального насильства та експлуатації в умовах збройного конфлікту та в мирний час.

5.Виконавці Національного плану дій мають розвинену інституційну спроможність ефективно впроваджувати порядок денний „Жінки, мир, безпекаˮ відповідно до міжнародних стандартів

Стратегічні цілі були визначені в результаті низки стратегічних сесій, проведених за участі Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, представників Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій за підтримки проекту „Супровід урядових реформ в Україні” (SURGe). Активна підтримка в розробленні документу надається структрурою ООН-Жінки в Україні.

 

Для довідки: Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпекаˮ розробляється відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 471, Указу Президента України від 30.09.2019 № 722/2019 „Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 рокуˮ, відповідно до Законів України „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіківˮ, „Про засади зовнішньої та внутрішньої політики”, з метою забезпечення виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпекаˮ, ухваленої Радою Безпеки ООН 31 жовтня 2000 року, та 9-ти інших резолюцій Ради Безпеки ООН, пов’язаних із нею (1820, 1888, 1889, 1960, 2106, 2122, 2242, 2467, 2493), які разом формують порядок денний „Жінки, мир, безпекаˮ.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19143.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове