Міністерство соцiальної політики України


Усиновлення дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, – її найкраще майбутнє

30 Вересня 2020, 08:03

 

Відповідно до Указу Президента України від 27.11.2008 № 1088 щорічно 30 вересня в день Християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії відзначається День усиновлення, коли вшановуємо тих, хто виявив безмежну любов до дитини і взяв її в свою родину.

Усиновлення – це пріоритет та захист для дитини, яка втратила своїх батьків. В Україні на сьогодні 1 100 сімей та одиноких громадян, які бажають взяти на виховання в свою сім’ю дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, на правах рідної дитини.

Протягом останніх 10 років усиновлено 23814 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, з них: громадянами України – 17659, іноземцями – 6155.

І хоча вже півроку в Україні діють карантинні обмеження, пов’язані з поширенням коронавірусної хвороби, процес усиновлення сповільнено, але не припинено. Протягом 8 місяців поточного року в Україні було усиновлено 694 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, з них: громадянами України – 558, іноземцями – 136. Пріоритет національного усиновлення збережено, адже українцями всиновлено в 4 рази більше дітей ніж іноземцями.

Водночас, ще понад 17 тисяч хлопчиків та дівчаток різного віку в переважній більшості з братами та сестрами перебувають на обліку з усиновлення, і чекають на свою люблячу родину.

Тому популяризація усиновлення, формування позитивного, толерантного ставлення до усиновлених дітей та усиновлювачів, - це повсякденна, і відповідальна робота Міністерства, всіх місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в інтересах дитини. Ми працюємо, щоб зберегти кадровий потенціал працівників служб у справах дітей та соціальних працівників під час реформи системи державної влади в Україні.

Дорогі батьки, усиновителі, батьки-вихователі, прийомні батьки, опікуни та піклувальники, патронатні вихователі, шановні працівники служб у справах дітей, соціальні працівники бажаю вам наснаги на нелегкому шляху захисту тих, хто поки що не може захистити себе сам!

Шлях батьківства не буває легким, це постійна і наполеглива праця, але й найблагородніша місія людини. Справжньою винагородою для батьків будуть посмішки щасливих дітей, які даруватимуть радість, тепло і впевненість у завтрашньому дні!

Нехай щедрість та милосердя заради дітей примножується з кожним днем, а Віра, Надія і Любов ніколи не покидає батьківські та дитячі серця! Зичу всім здоров’я, добра та благополуччя!

 

З найкращими побажаннями

 

Міністр                                                                                Марина ЛАЗЕБНА




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19126.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове