Міністерство соцiальної політики України


На Сумщині відбулося чергове засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати

21 Вересня 2020, 17:07

 

Під головуванням заступника голови Сумської обласної державної адміністрації Сергія Баннікова відбулося чергове засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Окремо заслухано інформацію про вжиті заходи з детінізації зайнятості.

До участі у засіданні долучилися представники Департаменту соціального захисту населення, Управління Держпраці, Головного управління Державної податкової служби, Головного управління Пенсійного фонду України, Головного управління Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Головного управління статистики у Сумській області, а також керівники та представники підприємств-боржників.

Про стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати станом на 01.09.2020 та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підприємствах, в установах та організаціях області  доповів Михайло Дубровський, директор Департаменту соціального захисту населення. Зокрема, посадовець зазначив, що заборгованість із виплати заробітної плати обліковувалася на 31 підприємстві області в загальній сумі 344,4 млн гривень, що на 10,1 млн гривень (або 2,8%) менше по відношенню до попереднього місяця цього року та 14,2 млн гривень (або на 4,3%) більше по відношенню до початку року.

Серед позитивних моментів за серпень місяць слід відзначитизменшення боргу на 4 діючих підприємствах на загальну суму 18,6 млн гривень, і з них найбільше: Акціонерне товариство «Сумське НВО-Інжиніринг» – на 16,3 млн гривень; Акціонерне товариство «Сумське НВО» – на 2,2 млн гривень; КП «Шостка-Зеленбуд» – на 146,4 тис. гривень.

Проте, за попередній місяць приростили борг 10 діючих підприємств області на загальну суму 7,8 млн гривень.

За підсумками 8 місяців поточного року залишається складною ситуація з виплатою на підприємствах-банкрутах області у сумі 39,8 млн гривень, що більше майже на 2 млн гривень до початку року та на 114,7 тис. гривень до попереднього місяця.Крім того, Михайло Дубровський поінформував про виконання протокольного доручення попереднього засідання обласної комісії.

За словами представника Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Марини Рудь на виконанні в органах ДВС області упродовж 2020 року на виконанні перебувало
4 863 виконавчих проваджень на загальну суму 190,48 млн гривень, завершено виконання 513виконавчих документів (10,5%) на суму 16,5 млн гривень (8,7%). З них фактично виплачено стягувачам заборгованість з виплати заробітної плати по 195 виконавчим провадженням (або 4%) в розмірі, що з урахуванням часткових стягнень становить майже 5,1 млн гривень (або 2,7%).

Сергій Зленко, начальник відділу банкрутства Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), повідомив, що на території області заборгованість із заробітної плати мають 6 боржників, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство на загальну суму
30,8 млн гривень. Серед найбільших боржників – ВАТ «SELMI» - 26,6 млн гривень, ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» - 2,38 млн гривень.

Про результати перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними трудового законодавства в частині своєчасної виплати заробітної плати та використання нелегальної праці поінформувала присутніх заступник начальника Управління Держпраці у Сумській області Наталія Антоненко.

Під час наради Олексій Полив`яний, заступник начальника Головного управління ДПС у Сумській області, доповів про результати проведеної роботи, спрямованої на виявлення та ліквідацію фактів «тіньової» зайнятості та заробітної плати.

Крім того, особливу увагу зосереджено на заслуховуванні звітів керівників 11 підприємств-боржників щодо поточної ситуації з виплати заборгованості із заробітної плати працівникам та вжитих ними заходів.

За підсумками засідання обласної комісії надані в межах компетенції відповідні доручення, зобов’язання окремих керівників взято на контроль. «Контроль за кожним фактом порушення термінів виплати заробітної плати з боку органів влади буде жорстким. Тому закликаю усіх керівників підприємств-боржників вжити невідкладних заходів щодо ліквідації боргів перед своїми працівниками», - підводячи підсумки засідання наголосив заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Сергій БАННІКОВ.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19085.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове