Міністерство соцiальної політики України


Уряд України приєднується до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці (EPIC)

16 Вересня 2020, 14:15

 

Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, підготовлене Мінсоцполітики, щодо приєднання Уряду України до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці, започаткованої на 72-й сесії  Генеральної Асамблеї ООН 18 вересня 2017 року в місті Нью-Йорк (США).

Після отримання відповіді від секретаріату Міжнародної коаліції за рівну оплату праці Уряд України стане членом цієї коаліції разом з Конфедерацією роботодавців України, Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Київським інститутом гендерних досліджень.

Наразі, за оцінкою, наданою в аналітичному огляді Міжнародної організації праці „Україна. Відповідність національного законодавства, політики та практик критеріям взаємодії Міжнародної коаліції за рівну оплату праці (EPIC)ˮ, проведеного у травні 2019 року, Уряд України відповідає семи із одинадцяти визначених критеріїв для вступу до Коаліції.

Приєднання до Коаліції є важливим кроком у виконанні зобов’язання щодо зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків, взятого Україною в межах участі в міжнародній ініціативі „Партнерство Біарріцˮ, до якої Україна приєдналася у серпні 2020 року.

Позитивний досвід держав, які приєдналися до Коаліції, є важливим для України з огляду на вибраний нею курс на євроінтеграцію та необхідність консолідації зусиль органів виконавчої влади, об’єднань профспілок, об’єднань роботодавців, організацій громадянського суспільства, а також наукових кіл, спрямованих на усунення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків.

На початку 2020 року в Україні середньомісячна заробітна плата чоловіків на 22 % перевищувала середньомісячну заробітну плату жінок.

Порівняно з 2019 роком роком цей показник покращився на 0,4 пункту (у 2018 році – 22,3 відсотки). Попри загальну позитивну динаміку в деяких сферах економічної діяльності (наприклад, у фінансовій та страховій діяльності) розрив в оплаті праці жінок і чоловіків становить до 35 відсотків. Майже однаковим є рівень оплати праці жінок і чоловіків у тих сферах, де заробітна плата невисока (адміністративне та допоміжне обслуговування, функціонування бібліотек, освіта).

 

Для довідки: Коаліція - це міжнародна ініціатива, започаткована зацікавленими сторонами для зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків, дотримання принципу рівної оплати за рівноцінну працю вусіх країнах і галузях.

До Коаліції приєднуються центральні органи виконавчої влади (міністерства, відповідальні за формування та реалізацію політики у сфері праці та зайнятості, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, центральні органи виконавчої влади в галузі статистики), об’єднання роботодавців і профспілок, відповідні агенції ООН, громадські об’єднання та наукові установи.

 

 Лист до секретаріату EPIC

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19064.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове