Міністерство соцiальної політики України


Мешканці прифронтового Золотого, що на Луганщині, об’єдналися з метою зробити місто безпечним для жінок і дівчат

3 Вересня 2020, 10:45

 

Представники військово-цивільної адміністрації міста Золоте та села Катеринівка Попаснянського району Луганської області, мешканці Золотого обговорили результати аудиту безпеки громадських місць.

Протягом червня-серпня 2020 року понад 200 жінок та дівчат, які проживають у Золотому, взяли участь в онлайн опитуванні з питань безпеки та сексуальних домагань у громадських місцях. Також, більше 20 жінок та чоловіків взяли участь у фокус-групах і підготовчому інструктажі з проведення аудиту безпеки громадських місць. Під час інструктажу учасники та учасниці обрали потенційно небезпечні локації міста, сформували маршрути для огляду таких місць, ознайомилися з методологією аудиту безпеки та тренувалися в його проведенні.

За підтримки ООН Жінки в Україні та МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», з 1 по 14 серпня 2020 мешканці Золотого провели у своєму місті аудит безпеки за методологією Флагманської ініціативи ООН Жінки «Безпечні міста та безпечні громадські простори для жінок і дівчат», спрямованої на запобігання сексуальному насильству та сексуальним домаганням щодо жінок і дівчат у громадських місцях.

Дані опитування та результати аудиту безпеки були використані для проведення ситуативного аналізу щодо безпеки жінок і дівчат у громадських місцях Золотого. За результатами опитування 54 % жінок на території громади мають страх виходити на вулицю у темний час доби, а 8 % жінок відчувають дискомфорт від знаходження у публічних місцях і вдень. Найчастіше це спричинено страхом пережити сексуальне та фізичне насильство. Опитані жінки зазначили, що основними чинниками, які підвищують небезпеку, є недостатнє освітлення вулиць, чагарники, зруйновані будинки без огорож та місця продажу алкоголю.

Протягом презентації результатів аудиту безпеки було налагоджено конструктивний діалог між представниками влади та громадськістю. Cпеціалістка ВЦА м. Золоте та с. Катеринівка, секретар робочої групи з безпеки та соціальної згуртованості м. Золотого та с. Катеринівка Фатіма Кузнецова наголосила на необхідності обговорити з керівником ВЦА можливість створення робочої групи безпеки для розробки проєкту міської програми «Безпечне місто», що стане наступним кроком у запобіганні сексуальному насильству та сексуальним домаганням щодо жінок і дівчат у громадських місцях та створенні безпечного інклюзивного простору в Золотому.

Використання методології Глобальної ініціативи «Безпечні міста та безпечні громадські простори для жінок і дівчат» дає можливість долучитися до кращих практик світового рівня у впровадженні ґендерно-чутливих програм та організації безпечного життєвого простору для жінок, чоловіків, хлопчиків та дівчат, які проживають в Золотому.

Проєкт реалізується в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру, який реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA), Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19016.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове