Міністерство соцiальної політики України


В Україні планують запустити електронні трудові книжки та автоматичне нарахування пенсій

2 Вересня 2020, 17:30

 

В Україні планують запустити повноцінну роботу електронних трудових книжок та автоматичне нарахування пенсій. Відповідний законопроєкт №3623, який передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, Верховна Рада прийняла за основу.

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко під час виступу у Раді зазначив, що проєкт закону був розроблений з метою ведення обліку трудової діяльності працівників в електронній формі, а також визначення законодавчих умов автоматичного призначення пенсій за віком через особистий електронний кабінет особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

"Тобто вже через 3 місяці після ухвалення цього закону буде впроваджено нові соціальні сервіси, зокрема для осіб, які набувають права на пенсію", – сказав Віталій Музиченко.

Заступник Міністра підкреслив, що електронна трудова книжка дасть можливість уповноваженим органам призначати людині пенсію автоматично – без звернення та збирання документів за всю її трудову діяльність.

"Це надає право державі інформувати про можливість отримання пенсій особу і її розрахунковий розмір. За людиною в цьому випадку зберігатиметься право вибору щодо покращення розрахункового розміру: або вона надасть інформацію про свою трудову діяльність до 2000 року, чого немає зараз в реєстрі застрахованих осіб, або відтермінує свій вихід на пенсію з можливістю отримання зі збільшенням її розміру після відповідної трудової діяльності ", – пояснив Віталій Музиченко.

Відповідно до законопроекту, реєстр застрахованих осіб формує та веде Пенсійний фонд. Включення ПФУ до реєстру застрахованих осіб відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників має відбутися протягом п’яти років з дня набрання чинності цим законом. Відомості подаватимуть страхувальники або застраховані особи.

"Окремо звертаю увагу, що оригінал паперової трудової книжки передається працівнику на зберігання як офіційний документ, надається можливість подальшого ведення трудової книжки за бажанням працівника", – сказав Заступник Міністра.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/19014.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове