Міністерство соцiальної політики України


На Сумщині боротьба з торгівлею людьми - один з напрямків діяльності державних інституцій

20 Серпня 2020, 19:30

 

Торгівля людьми – глобальний злочинний бізнес, сучасна форма рабства, що грубо порушує права людини. Боротьба з торгівлею людьми є одним із пріоритетних напрямків діяльності державних інституцій у сфері захисту прав людини.

Департамент соціального захисту населення, як один з структурних підрозділів Сумської обласної державної адміністрації, відповідно до своїх повноважень, здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади у цій сфері на регіональному рівні, організовує та проводить інформаційно-просвітницькі заходи, забезпечує підготовку матеріалів для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

З метою напрацювання  рекомендацій щодо подальших кроків розбудови Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні, в територіальних громадах Сумської областіГО «СМАЙЛ» за підтримки Координатора проектів в Україні  ОБСЄ у рамках проекту: «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні проведено засідання у форматі «круглого столу» на тему: «Роль територіальних громад у розбудові національного механізму взаємодії  суб’єктів , які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні».

 У заході, що пройшов за допомогою відеоконференсзв’язку, прийняли участь представники Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації Михайло Дубровський, директор Департаменту, Людмила Мусіяка, заступник директора Департаменту.

Привітав учасників зібрання Сергій Гриненко, національний спеціаліст проектів програми «Безпека людини» Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Про актуальні аспекти міжвідомчої співпраці, ідентифікацію, статус особи, постраждалої від торгівлі людьми, досягнення та труднощі повідомив Михайло Дубровський, директор Департаменту. Як зазначив посадовець, починаючи з 2014 року в Сумській області статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, встановлено 34 громадянам України. За видами експлуатації: 23 - трудова, 7 - наркобізнес та 4 - сексуальна із них: жінок 7 (4 - сексуальна, 3-трудова), чоловіків-27 (20-трудова, 7- наркобізнес). Усім постраждалим виплачена одноразова матеріальна допомога від держави.

Якщо перші потерпілі отримали її у межах однієї тисячі гривень, то з липня 2016 року виплачується одноразова матеріальна допомога у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб, установлених на момент звернення. Для осіб працездатного віку – більше 6 тисяч гривень.

Продовжено дію статусу 1 особі, 1 справа на доопрацюванні та по 2- відмовлено рішенням комісії Мінсоцполітики.

У 2019 році Департаментом впроваджено практику надання соціальних послуг із запобігання торгівлі людьми, захисту та допомоги постраждалим особам із використанням механізму соціального замовлення. Так, минулого року виконала соціальне замовлення ГО «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини». Цього року, 18 серпня, відбулось перше засідання комісії по проведенню конкурсів з надання соціальних послуг шляхом соціального замовлення та компенсації надавачам вартості соціальних послуг. У ході засідання розкрили конкурсні пропозиції з надання соціальних послуг поданих Департаменту у рамках заходів Обласної комплексної програми соціального захисту населення на  2017-2021 роки:

з надання послуг із запобігання торгівлі людьми, захисту та допомоги постраждалим особам;

з надання соціальних послуг виявленим особам, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

«Впевнений, що подальша співпраця з нашими партнерами у подоланні такого ганебного явища як торгівля людьми принесе позитивні результати. Одним з найефективніших способів боротьби з торгівлею людьми є інформаційна складова. Громадяни повинні знати про всі небезпечні чинники, що їх можуть спіткати»-наголосив Михайло Дубровський.

Людмила Мусіяка, заступник директора Департаменту ознайомила присутніх з інформаційно-просвітницькою діяльністю в області спільно з суб’єктами взаємодії  у напрямку протидії торгівлі людьми.

Як зазначила посадовець, щороку на регіональному та місцевому рівнях проводяться просвітницькі акції до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми (30 липня), Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, а також у рамках акції «16 днів проти насильства» до Міжнародного дня боротьби за скасування рабства (2 грудня): акція «#ЛюдинаНЕтовар#» (2017 рік), акція «#ПротиДІЙ торгівлі людьми», театральний перфоманс «$Скільки? Акція відкритих очей» Сумського родинного театру «Нянькіни», гра-квест «Лабіринт можливостей», акція «Хода за свободу/Walk for Freedom»; тематична гра «ANTI TRAFFICKING», розроблена студенткою Сумського державного університету Марією Шеремет та виготовлена за сприяння Департаменту (2018 рік).

У минулому році на залізничному вокзалі міста Суми учасники інформували пересічних громадян про проблему торгівлі людьми, з використанням інсталяції «Невидимі». Продовжилася акція у торговельному центрі «Мануфактура» переглядом фільму: «Жінка в полоні» та вистави – театрального перфомансу «НЕМАНЕКЕНИ» у виконанні Сумського родинного театру «Нянькіни».

Під час акцій працювали відкриті консультативні намети, де розповсюджувалися тематичні листівки, буклети, демонструвалися матеріали тематичної фотовиставки (фотограф Тетяна Попова), виготовленої у 2018 році на замовлення Департаменту. Героями сюжетів тематичної фотовиставки стали вихованці обласної комунальної установи Сумської обласної ради «Соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

У липні 2020 року Громадська спілка «А21 Україна», що здійснює заходи у співпраці з Міністерством соціальної політики України, Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Представництвом МОМ, з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми до свого ролика включила матеріали нашої фотовиставки. Цього року до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми в Україні проведено інформаційно-просвітницьку кампанію під єдиним гаслом «#ПРАЦЮЙ БЕЗПЕЧНО!».

«У місті Суми Департаментом  у співпраці з громадськими організаціями «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини», «СМАЙЛ» та «Ліга сучасних жінок», вихованцями «Соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», іншими суб’єктами взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Сумській області – представниками Сумського обласного центру зайнятості, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, відділу БЗПТЛ Головного управління Національної поліції в Сумській області проведено інформаційно-просвітницькі заходи з цієї нагоди, а саме вуличну акцію, що включає огляд тематичної фотовиставки, арт-інсталяції «Невидимі», розповсюдження тематичних інформаційних матеріалів серед пересічних громадян (листівок, флаєрів, буклетів) та відповідну роботу в інформаційному просторі. Учасники та перехожі мали можливість поспілкуватись та отримати поради щодо того, як подбати про себе та безпеку своїх рідних. Також відбувся розіграш тематичних призів on-line, переможці конкурсу, які отримали сумки, браслети, флешку та термокружку. Як відбувався розіграш можна дізнатися переглянувши на відеоролик  на сторінці фейсбук Департаменту», повідомила Людми Мусіяка.

У ході заходу напрацьовані рекомендації конференції щодо подальших кроків розбудови Національного механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні, у територіальних громадах Сумської області та підведені підсумки.

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18971.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове