Міністерство соцiальної політики України


На Луганщині звітували про реалізацію державної політики з питань запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми

4 Серпня 2020, 14:23

 

04 серпня 2020 року в ході апаратної наради за участю заступниці голови облдержадміністрації Наталії Романенко, міських голів, голів райдержадміністрації та об’єднаних територіальних громад, керівників територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Гарькавець звітувала про реалізацію державної політики з питань запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми на Луганщині.

Вона розповіла, що Департаментом на постійній основі фіксується збільшення кількості офіційних звернень щодо вчинення домашнього насильства. У I півріччі 2020 року надійшло 2227 звернень, територіальними підрозділами Національної поліції винесено 545 термінових заборонних приписів. Для надання допомоги постраждалим в області діє мережа центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і центрів надання соціальних послуг, працюють 10 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги,
5 кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від сексуального насильства, регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі. Невдовзі у містах Кремінна і Рубіжне будуть відкриті спеціалізовані притулки для жінок із дітьми, які постраждали від домашнього та ґендерно обумовленого насильства.

У 2018 році Рубіжне першим в Україні долучилося до Глобальної Ініціативи «Безпечні міста та безпечні публічні простори». Метою є створення в місті безпечного інклюзивного простору для жінок і дівчаток. У травні поточного року затверджено міську програму «Рубіжне – безпечне місто» на період 2020-2022 років.

У поточному році в Луганській області встановлено 9 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Основні форми експлуатації на Луганщині пов’язані із трудовою, сексуальною експлуатацією, використанням у збройних конфліктах, примусовим втягненням у зайняття жебрацтвом.

Під час апаратної наради акцентовано увагу керівників міст, районів та ОТГ області на необхідності забезпечення постраждалих осіб спеціалізованими послугами безпосередньо за місцем проживання. Зокрема, протокольними дорученнями за підсумками наради рекомендовано передбачити видатки у місцевому бюджеті на 2021 рік на створення та утримання спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також на інформаційно-просвітницькі заходи з питань запобігання та протидії насильству і торгівлі людьми.

Також, місцевим органам влади доручено провести інформаційну кампанію з протидії торгівлі людьми серед населення до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, що відзначається 18 жовтня, та інформаційно-просвітницькі заходи в рамках відзначення щорічної Всеукраїнської акції
«16 днів проти насильства». Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації доручено розробити проєкт Регіональної цільової програми соціального захисту населення Луганської області на 2020 – 2022 роки «Турбота», яка буде містити окремий розділ щодо запобігання і протидії насильству та забезпечення ґендерної рівності.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18932.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове