Міністерство соцiальної політики України


Пріоритетний напрям діяльності Мінсоцполітики – підтримка сімей з дітьми, захист прав дитини, недопущення дискримінації

26 Червня 2020, 18:55

 

Щорічно 28 червня в Україні відзначається державне свято України – День Конституції України. Відповідно до Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

Конституція гарантує кожному громадянину чи громадянці право на шлюб, материнство, батьківство, а також право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї. Крім того, Основний Закон України визначає право громадян на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин.

Діти рівні у своїх правах незалежно від походження. Конституційні права не можуть бути скасовані.

Також права людини на життя, материнство та сім’ю закріплені низкою міжнародних документів та конвенцій, які ратифікувала Україна, норми яких імплементовані в її законодавство.

Система соціальної допомоги в Україні спрямована на підтримку вразливих груп населення: сімей з дітьми, які перебувають в умовах, що не задовольняють у повній мірі їх соціальні потреби, жінок у період вагітності і пологів, при народженні дитини, а також дітей, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського догляду і перебувають під опікою чи піклуванням, чи виховуються в прийомних сім’ях, у дитячих будинках сімейного типу, у сім’ях патронатних вихователів.

Мінсоцполітики продовжує роботу з розвитку системи соціальних послуг та соціальних сервісів для профілактики складних життєвих обставин, призначення соціальних виплат на підставі оцінювання потреб сім’ї у допомозі, поєднання соціальних послуг та соціальної допомоги (послуга має стати первинним інструментом підтримки сімей з дітьми).

Забезпечуючи виконання норм Закону України „Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”, якими визначено, що державна політика має бути спрямована на недопущення дискримінації щодо будь-якої особи за будь-якими ознаками, Міністерство проаналізувало низку законодавчих актів і виявило в офіційному перекладі ратифікованої ще у 1991 році Конвенції ООН про права дитини вживання виразу „неповноцінна в розумовому або фізичному відношенні дитинаˮ.

Мінсоцполітики ініціюватиме внесення змін до офіційного перекладу Конвенції ООН про права дитини щодо заміни цього виразу, оскільки він є дискримінаційним по відношенню до дітей, які мають порушення розвитку.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18820.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове