Міністерство соцiальної політики України


Відбувся онлайн воркшоп за темою: «Аудит безпеки громадських місць» на прикладі аудиту безпеки для жінок і дівчат міста Рубіжне Луганської області

4 Червня 2020, 16:29

 

04 червня 2020 року організацією ООН Жінки проведено онлайн воркшоп за темою: «Аудит безпеки громадських місць» за методикою Флагманської Ініціативи ООН Жінки «Безпечні міста і безпечні громадські простори для жінок і дівчаток» для пілотних громад Донецької, Луганської та Запорізької областей. До заходу долучилися директор Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук та фахівці Департаменту.

Учасникам розповіли про перший в Україні досвід впровадження вказаної Глобальної ініціативи в місті Рубіжне, яке долучилося до неї у 2018 році. У травні 2020 року затверджено міську програму «Рубіжне — безпечне місто» на період 2020-2022 років. До програми включені низка заходів та напрямів діяльності, що покликані створити безпечний громадський простір для жінок і дівчат шляхом впровадження моделей щодо запобігання і протидії насильству за ознакою статі, у тому числі сексуальному насильству, сексуальних домагань та подолання ґендерних стереотипів. Зокрема, програмою передбачено прийняття місцевих нормативно-правових актів та залучення громадськості і бізнесу, організацію безпечного переміщення громадян, особливо жінок і дівчат, у громадському просторі (освітлення вулиць, у першу чергу пішохідних зон, прибудинкових територій, безпечна робота міського транспорту, охорона та благоустрій покинутих архітектурних будівель тощо), удосконалення системи заходів щодо організації громадського правопорядку, інформаційно-просвітницька робота із населенням, удосконалення системи надання соціально-психологічної, медичної допомоги постраждалим від насильства, організацію безпечного творчого простору для змістовного дозвілля молоді.

Програмою передбачено фінансування в сумі 4 622,0 тис.грн, зокрема з міського бюджету – 687,0 тис.грн, з інших джерел – 3935,0 тис.грн.

У лютому 2020 року в місті Рабат (Марокко)виконуючий обов’язки мера, секретар Рубіжанської міської ради Анатолій Бусєнков взяв участь у
V Всесвітньому форумі лідерів безпечних міст та безпечних публічних просторів і Третій глобальній зустрічі мерів міст, які реалізують дану програму.

Під час воркшопу учасники дізналися про специфіку сексуальних домагань у громадських місцях. Зазначено, що згідно проведеного дослідження, зокрема, в місті Рубіжне, багато жінок і дівчат не розуміють, що, наприклад, непристойні вигуки на вулиці, дотики у громадському транспорті є саме сексуальними домаганнями.

Поінформовано про проведений в Рубіжному в минулому році аудит безпеки міста, за підсумками якого сформовано інтерактивну карту небезпечних місць. Подібні аудити безпеки на Луганщині заплановано провести також у місті Золоте та смт Новоайдар, що знаходяться на лінії розмежування із тимчасово непідконтрольною територією. У ході воркшопу представлено покрокову методику проведення таких аудитів.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18745.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове