Міністерство соцiальної політики України


Уряд України приєднується до міжнародної ініціативи „Партнерство Біарріцˮ з утвердження ґендерної рівності

6 Травня 2020, 21:36

 

Кабінет Міністрів схвалив проект листа до Міністерства Європи та закордонних справ Французької Республіки щодо участі Уряду України у міжнародній ініціативі „Партнерство Біарріц” з утвердження ґендерної рівності, започаткованої на Саміті Групи Семи 25 серпня 2019 року у м. Біарріц (Франція).

Позитивний досвід держав, які приєдналися до Партнерства є важливим для України, яка в умовах агресії та окупації своїх територій, не зупиняє зусиль із реалізації принципів і стандартів у сфері прав людини, подолання ґендерно обумовлених дискримінації і насильства, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

Відповідно до рекомендацій в рамках Партнерства Уряд України визначає наступні зобов’язання:

- реформування законодавства у сфері соціальних відпусток, пов’язаних із народженням дитини та доглядом за нею;

- розвиток інклюзивного та ґендерно чутливого публічного простору;

- інтеграція ґендерного компоненту в освітній процес;

- забезпечення ефективної реалізації законодавства у сфері протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству;

- зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків.

 

Мета Партнерства – посилення відповідальності країн Групи Семи та консолідація зусиль інших держав щодо досягнення ґендерної рівності. Лідери країн Групи Семи свої наміри зафіксували у Біарріцькій Декларації про ґендерну рівність та розширення прав та можливостей жінок, розробленій Ґендерною радою країн Групи Семи, утвореною у 2018 році за ініціативи Прем’єр-міністра Канади Д. Трюдо та Президента Франції Е. Макрона.

Додатком до Декларації є план дій учасників Групи Семи (Канади, ЄС, Франції, Німеччини, Італії, Японії,  Великої Британії та США) та інших країн, які вже приєднались до Партнерства, зокрема, Австралії, Чілі, Індії, Сенегала, заклик до інших країн щодо дій у подоланні дискримінації щодо жінок та ґендерної рівності та пакет рекомендацій для дій в рамках Партнерства.  Країнам рекомендується взяти зобов’язання насамперед щодо змін у законодавстві для усунення дискримінації та досягнення ґендерної рівності.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18617.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове