Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики заохочує старшокласниць здобувати STEM-освіту, що охоплює природничі науки, технології, технічну творчість та математику

16 Квітня 2020, 11:21

 

Відбувся четвертий модуль благодійного освітнього проекту STEM is FEM на тему “Робототехніка і інженерія”. Мета проекту – мотивувати дівчат обирати STEM-професію. Це, у подальшому, створить умови для розширення їхніх економічних можливостей. Вперше подія проекту відбувалась онлайн через карантинні обмеження. У ньому взяли участь 27 дівчат-старшокласниць із 17-ти міст та містечок України, які найкраще впоралися з онлайн-завданням. Загалом організатори отримали майже 100 анкет бажаючих.

Заступниця Міністра соціальної політики з питань єврорейської інтеграції Тетяна Сальнікова виступила з мотиваційною промовою перед учасницями заходу.

У заході також взяли участь Заступниця Генерального директора з цифровізації та інновацій ДК УкрОборонПром Надія Васильєва, Директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова, Програмна аналітикиня Фонду ООН у галузі народонаселення, UNFPA в Україні Наталія Кошовська, Радниця з зовнішньо-економічних питань посольства США в Україні Меган Боулдін.

Освітні лекції на тему робототехніки та майстер-клас із роботи у спеціалізованій програмі для проектування роботів для дівчат провела представниця партнерів проекту – STEM-школи INVENTOR Олена Савчинська.

Поспілкувались дівчата і з жінками, які безпосередньо працюють у різних напрямках інженерії. У сесії запитань-відповідей взяли участь інженерка Тетяна Каражбей, яка тестує якість дронів, інженерка-програмістка Ольга Башинська, яка розробляє програми для інженерів-будівельників, дві представниці команди, що створює роботи Ultimate Robotics - тімлід та інженер з виробництва Ксенія Кирилишена і операційний менеджер, психолог та дизайнер Ольга Григоренко, Тechnical Program Manager у Google Brain Тетяна Груніна, яка консультує спеціалістів Google з усього світу у темі машинного навчання.

Впродовж модулю дівчата взяли участь у тематичному конкурсі. Приз гран-прі отримала сімнадцятирічна Марія Щербань із Запоріжжя. Вона представила проект робота- дезинфікатора, який допоміг би лікарям убезпечити себе під час пандемії коронавірусу covid-19. За розробку цієї ідеї Марія отримає конструкторський набір LEGO MINDSTORMS Education EV3 для створення власного робота.

Наразі проведення інформаційно-просвітницьких заходів, заохочення та забезпечення умов для рівного доступу дівчат до STEM-освіти є заходом Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.18 № 273, яка була розроблена Мінсоцполітики.

 

Для довідки: проект STEM is FEM - це освітня благодійна ініціатива, що направлена на популяризацію технологічної сфери серед дівчат. Проект стартував у вересні 2019 року. Кожні два місяця STEM is FEM обирає вузьку галузь і знайомить із нею дівчат на освітньому модулі. Уже відбулись модулі з біотехнології, ІТ, Екології та енергетики. У травні 2020 на сайті проекту розпочнеться відбірковий конкурс на участь у новому освітньому модулі.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18527.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове