Міністерство соцiальної політики України


Близько 300 надавачів соціальних та реабілітаційних послуг Київщини навчилися створенню умов для реалізації прав дітей у громадах

11 Лютого 2020, 10:01

 

З 27 січня по 7 лютого 2020 року у Київській області майже 300 спеціалістів центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також представників релігійних організацій, які  здійснюють соціальне служіння, пройшли цикл тренінгів щодо інтегрованого підходу у громаді для забезпечення найкращих інтересів дитини в умовах процесу деінституціалізації – повернення дітей до сімейних форм виховання та розвиток соціальних послуг у громадах. 

«Забезпечення найкращих інтересів – це рішення та дії, спрямовані на задоволення індивідуальних потреб дитини у відповідності до її віку, статі, стану здоров’я, особливостей розвитку, життєвого досвіду тощо, які враховують думку дитини, якщо вона може її висловити, - пояснює Олена Нечосіна, експерт проекту Світового банку при Міністерстві соціальної політики України "Модернізація системи соціальної підтримки населення України».- Першочергове завдання всіх, хто долучений до надання соціальних та інших послуг у громаді – створення умов, за яких буде збережено сім’ю для дитини".

Під час навчання учасники отримали знання та навички щодо:

- розуміння причин перебування дитини в інтернатному закладі та першочергових заходів їх усунення;

- алгоритму прийняття рішень та необхідних дій для повернення дітей в сімейне оточення;

- основних засад та складових процесу деінституціалізації, а також альтернативних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- адаптації дитини у  новій сім’ї;

- послуг, які потрібно розвивати в громадах для унеможливлення потрапляння дитини до інтернатного закладу;

- основ соціальної роботи з сім’єю у складних життєвих обставинах, залучення батьків та членів сім’ї до співпраці, мотивації їх до змін;

- здійснення оцінки ресурсів та факторів вразливості сім’ї до потрапляння у складні життєві обставини;

- важливості об’єднання зусиль усіх дотичних організацій та спеціалістів задля забезпечення права кожної дитини виховуватися у сім’ї.

"Це вкрай важливі знання! Дуже радію, що мій благодійний фонд обрав та іде правильним шляхом від початку свого існування, попереджаючи появу соціального сирітства. Не втомлююсь повторювати наскільки важлива та необхідна допомога саме кризовим сім’ям, а не дітям в інтернатах", - зазначила учасниця тренінгу, співзасновниця благодійного фонду «Твоя любов» Юлія Бігун.

Тренінги організовані в рамках проекту Міністерства соціальної політики України «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», що впроваджується  спільно з Київською обласною державною адміністрацією за підтримки Світового банку. Навчання спеціалістів, що надають соціальні та реабілітаційні послуги населенню, є частиною реформування інтернатних закладів й розбудови системи соціальних послуг для дітей та сімей з дітьми у громадах. Розуміння фахівцями принципів створення умов для реалізації прав дітей мають забезпечити максимальне недопущення потрапляння дітей в інтернати та повернення дітей з інтернатів у їхні біологічні родини або влаштування їх у сімейні форми виховання, завдяки чому діти матимуть кращі умови для зростання та розвитку.  Восени 2019 року аналогічне навчання пройшли управлінці соціальної сфери та спеціалісти місцевих органів влади.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18258.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове